Miniatury: Loučení s Friederike

Loučení s Friederike

 

 

   zaveje 1  Včerejší orkán Friederike ulehl a zůstaly po něm záplavy sněhu a ohromné závěje. Stoupám ve tmě na Boubín. Snáší se na mě klidná chumelenice. Svítím si mobilem. Není to silné světlo, ale odráží se na hlubokém sněhu, do kterého se propadám a propadám, krok co krok.

     Dávám si mobil pod bradu, tak,aby mi svítil podél tváře vzhůru. Ze tmy se noří sněhové vločky. Dopadají mi na tvář, občas i do očí, protože jsem si musel sundat zamlžené brýle. Tu a tam se z nich zablýskne, jak se světlo odrazí od plošky krystalu. Vločky jsou vynášenými kartami, co karta, to trumf. Připomínají svítící oči nočních zvířat. Blíží se ke mně, neublíží mi, jen zachrastí na mé bundě, rozplynou se mi na rtech.

     Těžko se stoupá, stále tíž, sníh je hlubší a hlubší. A opět se zvedá vítr. Ne už tak divoký, stačí však na to, aby z větví stromů shazoval bílé duchny a co chvíli mě zaklel do sněžné mlhy.

     Na vrcholovém hřebeni mi kráčejí vstříc závěje. „Pojď se utkat, bídný člověče!“

      Jejich hlas však cítím jen v sobě, protože jsou kupolemi těch nejmlčenlivějších bunkrů. Vířící sníh přebíhá po oblinách sněhu jako prsty, jimiž si vojín poklepává před bojem na přílbu. Závěje jsou tak vysoké, že mi stojí v cestě ve výši očí. Jsou to ztuhlé vlny příboje. Dvě neprojdu. Musím je obejít lesem. Další překonávám tak, že našlapuju přímo nad zavátým zábradlím, takže se na ně propadám jak na kladinu. Musím balancovat, a když se opravdu propadnu, hrabu se ze sněhové záplavy se zoufalstvím chromého brouka. Vše by vyřešily sněžnice, ty však nemám a nenašel jsem doma ani návleky, takže mám nohavice plné sněhu, který mi taje na holých lýtkách.

 

     ***

 

zavej 2     Stoupal jsem tak pomalu, že mi z Kubovky ujely všechny spoje. A tak sestupuju po severním svahu a mířím do Vimperka pěšky. Po dvou a půl hodinách namáhavé chůze překonávám poslední závěje v úvozové cestě ke Sklářům. Zapisuju si haiku:

 

Skláře –

krupky se zachycují

v srsti klisničky.

 

     Skláře jsou nevlídná ves. Nikdy jimi neprocházím s klidným pocitem. U první chalupy vlevo jsem kdysi šel s dětmi. Před plotem rostlo pár lesních jahod a Dominik se shýbl, aby si je utrhl. Opodál stál starý muž v rozhovoru s jiným. „To jsou vaše jahody?“ pustil se hned do nás.

      Přecházím okolo bývalého nevěstince, jehož bílé stěny mi stále evokují zoufalé postavení žen, které doufají, že si prodejnou láskou s obtloustlými boháči přilepší. U blízké kaple kdosi vykácel krásné javory, v jejichž žhavém říjnovém listí jsem se kdysi vyhříval na paprscích podzimního slunce.

     Na vratech poslední luxusní vily vlevo stojí na dveřích: „Tady není informační středisko! Neobtěžujte nás!“ A o něco níže: Pozor, stále nasraný pes!
     Děkuju za upozornění, blbečku, šeptám si v duchu. Alespoň vím, s kým mám tu čest. Dva ohromní hafani temně štěkají a nenechávají mě na pochybách, kdo je jejich pánem.

     Oblaka se protrhala. Sestupuju do Vimperka a sotva pletu nohama. Ale nestěžuju si. Za audienci u gigantů se platí.

 

 

 

Text a foto Roman Szpuk 

 

 


 

 

MINIATURY Romana Szpuka 2018 : 

 

1. Dostaveníčko s Frederikem

 


 

MINIATURY Romana Szpuka 2017 :

 

1. Uplakaný čert

2. Hrušky 

3. Vánoční vzpomínka

4. Co všechno ten nástroj dovede

5. Nešahej na ten sníh

6. Otto Hrdina

7. V údolí Losenice 

8. Pavoučice sněžná

9. Šla Kačenka podle vody

10. Vzpomínka na Krýmuse

11. Mrazivá noc na Perle pod Jezerní slati

12. Letící oblaka

13. Pan Kodýdek

14. Cesta pulsu

15. Život a smrt

16. Deštníky

17. Poklady

18. Krucifixy

19. Velikonoční vejce

20. Koza v kapli

21. Kolečka vypálené trávy 

22. Boubínská noc

23. Ovečky

24. Bratři Kazarovi 

 25. Domov

26. Táta

27. David je fatalista

28. Noční bouřka na Boubíně

29. Fenka a okoun

30. Duha

31. Cestou z Najmanky na Radost

32.Žluna

33. Rehabilitace

34. Bez střechy

35. Jako bílý šátek

36. Nepoučitelní

37. Dobršská brána

38. Hvězdy a psík

39. Malá ťapkající holčička

40. Zářijové plody 

41. Buchingerův dvůr 

42. Pouť na Luzný

43. Jaké má oči? 

44. Nejmanka u Hrbu 

45. První sníh 

46. Úplňková noc

47. Jepice

48. Herwart a Empedokles

49. Dálky na dosah 

50. Lidská zima

51. Gráve Gabréta

52. Flöhturm

53. Blízkosti opuštěných

{jcomments on}