Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (4)

 

Ve čtvrtém díle zavzpomínáme  na opravdu hodně vzdálený čas… vrátíme se do roku 1813.

 

 

Vznik průmyslových podniků

 

19. století přineslo do života obyvatelstva Vimperka závažné změny. Objevily se první pokusy o řízení průmyslových podniků. V roce 1810 požádal vimperský měšťan Matyáš Waldek o zřízení octárny ve Vimperku. I přes příznivé doporučení krajského úřadu v Písku mu byl vysloven nesouhlas.

 

O nic lépe nepochodil v roce 1819 další vimperský měšťan František Magerl, který chtěl ve Vimperku vybudovat továrnu na výrobu bavlněného zboží. Ani tato továrna ve Vimperku nevyrostla.

 

Sklář Josef Meyr z panství nové hrady podal správě vimperského panství návrh na postavení sklárny ve Vimperku. První jednání o její stavbě  se odehrálo  v květnu 1813.  Vrchnost a továrník Meyr se dohodli na základních podmínkách, za nichž mělo k výstavbě továrny dojít. Pro příští sklárny bylo zvoleno místo na tzv. Dolní zahradě. Tehdy Vimperští vyslovili obavy z nebezpečí vzniku ohně a mimořádných škod městských lesích. Vystupovali také proti úmyslu zřídit u sklárny samostatný hostinec, protože by tak  přišli o příjem za vypité pivo z jejich vlastního, městského, pivovaru.  A jak to dopadlo? Hostinec  nakonec stál…

 

 

 

Sklářská hospoda na fišerce

Slavná sklářská hospoda Na Fišerce

 

 

 

Sklářská hospoda na fišerce

Tak tady někde to bylo, tady někde stála slavná hospoda…

 

 Tak tahle proměna je už pořádná, co říkáte?

-zf-

 

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.