Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (40)

 

Sídliště! Když se ve Vimperku řekne “na sídlišti”, ví každý kde to je. Ještě, že nám ho ve Vimperku soudruzi postavili (protože- kam bychom se tehdy jinak naskládali?) .

 

Sídliště – proklínaná i velebená. ČSN má pro domy z prefabrikátů poměrně honosné označení – „konstrukční stěnový systém z prefabrikovaných panelů“.  Ať už se vám líbí nebo ne, jedno je jisté – ve své době měly paneláky a sídliště své opodstatnění a vlastně, mají dodnes. Pravdou je, že “králíkárnami” nevzhledné šedi byly dost dlouho,  až  v “posametové době” se jim začalo dostávat více pozornosti i z hlediska estetického. Jestli vždy k lepšímu… no, to je věcí poosouzení každého.

 

Víte že:

– první panelové domy se objevily v Nizozemsku po 1. světové válce

– paneláky sloužily  jako rychlé a levné bydlení, přesto se nikde v západních zemích nestavěly v tak masovém měřítku, jako ve východním bloku (západní Evropa od nich upustila už v 70. letech)

– v bývalém Československu je považován za počátek panelové výstavby rok 1940. V tomto roce byl zahájen vývoj panelu firmou Baťa. V roce 1940 spatřuje světlo světa experimentální domek z litého betonu, s výrobou panelů přímo na staveništi, předchůdce prvních panelových domků

– pro novou technologii výstavby se ve Zlíně zrodil i zcela nový typ kovového jeřábu, s jehož pomocí vyrostl na zlínském nábřeží v polovině roku 1953 první prototyp pětipodlažního domu smontovaný z celostěnových panelů podle projektu ve Zlíně působících architektů H. Adamce a B. Kuly. Byl postaven za pouhé 4 měsíce (Dům dostal označení G40 (Gottwaldov 40 bytů))

– nejčastějším problémem v dnešní době je nedostatečná tepelná izolace a tím i velké tepelné ztráty;  právě úpravy ve formě zateplování a změn fasády mění vzhled dnešních sídlišť a namísto chladné šedi dnešní sídliště září takřka všemi barvami

 

 

Takhle to vypadalo na začátku vzniku vimperského sídliště:

 

vystavba sidliste 1978

 

 

A takhle vyhlíží dnes:

Výstavba sídliště rok 1978

 

 

-zf, cs.wikipedia.org-

 

 

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE  “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

************************************************************************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.

 logo šumava