Blesková povodeň zasáhla Volary

Bouřka, která zasáhla Volary 14. srpna v 19 hodin, přinesla nebývalé množství vody v krátkém čase. Během hodiny a čtvrt napršelo ve městě na 70 mm srážek, což samozřejmě způsobilo významný vzestup hladiny Volarského potoka. Voda se valila ale i z okolních kopců. Nejde však o rekordní srážkový úhrn za poslední roky, v červnu 2012 spadlo při bouřce 78 mm, Volarský potok se tehdy podobně rychle vylil z břehů.

Voda stoupala večer tak rychle, že zatopila během pár minut ulice K.V. Raise, Česká, Soumarská, Tovární a Nová v prostoru autobusového nádraží. Silniční průtah městem se na několik desítek minut stal naprosto neprůjezdným. Voda zatopila sklepy domů a brala s sebou vše, co jí stálo v cestě, pod vodou se ocitlo i několik osobních aut, vytopeny byly obchody. Poškozena a následně uzavřena byla komunikace Mlynářovická.

Hasiči měli během pár minut nahlášeno hned několik výjezdů, na pomoc přijeli hasiči z Prachatic i například až z Borových Lad. Škody se budou sčítat v následujích dnech. Voda kolem 22 hodiny začala rychle opadávat.

 

 

 

 

 

Volary 14. srpna ve večerních hodinách:

{gallery}volary/2020/08/08_14_povoden{/gallery}

 

 

 

video: průjezd městem

video: Česká ulice

video: ulice K. V. Raise

video: Soumarská ulice

video: Volarský potok

video: Volarský potok

 

 

foto Ivo Rolčík (foto 8-16) a starosta města Volary Mgr. Vít Pavlík (foto 1-7)

video Ivo Rolčík (1) a starosta města Volary Mgr. Vít Pavlík (2-6)

text Ivo Rolčík