Šumava i Vltava lákají nabitou startovkou

Poslední dubnový víkend na Klatovsku je ve znamení motoristického sportu. V pátek 29. dubna odstartuje 51. Rallye Šumava Klatovy a 25. Historic Vltava Rallye.

Jako každý rok si pořadatelé připravili pro účastníky obou soutěží náročnou trať, která důkladně prověří zúčastněné vozy i posádky. Na jezdce čeká 150 ostrých kilometrů, rozdělených do 12 rychlostních zkoušek ve dvou etapách.

 

Páteční etapu zahajuje už tradičně Činovský okruh, po něm následuje tradiční Koráb a RZ Andělická ( Svrčovec -Řakom). Po servisní přestávce v Janovicích bude následovat opětovný průjezd Korábem a Andělickou.

Sobotní etapa zavede posádky na Sušicko – zde na ně čekají RZ Pohorsko -Chvalšovice a Drážov – Žihobce, obě o délce 16 km, a krátká ( 6,5 km ) Tedražická ( Lipová Lhota – Čejkovy) a městská RZ v Klatovech. Po servisní pauze si posádky zopakují průjezd ranními erzetami a zamíří do cíle v Klatovech.

 

Podrobnější harmonogramy : Rallye Šumava Klatovy

                                               Historic Vltava Rallye

Mapy jednotlivých RZ najdete zde.

 

Kopecký

I pro letošní rok se ve startovních listinách jednotlivých soutěží objevuje spousta zajímavých jmen i vozů.

 

Ozdobou letošní Šumavy je účast kompletního týmu Škoda Motorsport. Obhájce loňského vítězství Jana Kopeckého s Pavlem Dreslerem doplní i mladá posila mladoboleslavského týmu Pontus Tidemand s Jonasem Anderssonem s Fabiemi R5. Se stejným vozem se v Klatovech představí i další jezdci – Pavel Valoušek, Vojtěch Štajf, Mathias Kahle, Jan Sýkora, Karel Trojan a Věroslav Cvrček. Do pořadí na předních místech budou ale chtít promluvit i posádky na dalších vozech R5 – Odložilík , Bisaha a Kostka na Fiestách nebo Jakeš ( Citroen DS3 R5). Početnou skupinu tvoří i jezdci speciálů S 2000 ( Černý, Kristiansen, Tamrazov, Jelínek a další), chybět nebudou ani klasická WRCéčka ( Vlček a Trněný Fabia, Dohnal Ford Focus).

S velkým zájmem je očekáván start Václava Pecha, který pro letošní rok opustil Mini Cooper a startuje s atraktivním vozem Porsche 997 GT3 RS 3.6.

 

Celkem je přihlášeno 83 posádek.

Kompletní startovní listinu najdete ZDE.

 

pech

 

25. ročník Historic Vltava Rallye je zároveň třetím podnikem ME historických automobilů a i jeho startovní listina obsahuje to nejlepší z účastníků tohoto šampionátu. Se startovním číslem 1 odjede z rampy obhájce loňského vítězství, švédská posádka Myrsell – Junttila na voze Porsche 911 RS. Dalšími kandidáty na vítězství jsou Jensen a Johnsen na vozech Porsche 911 RS, Erik Comas na Lancii Stratos HF nebo finové Kirvesmäki ( Toyota Corolla ) a Silvasti ( Porsche 911). v českém mistrovství historiků se očekává souboj mezi Jiřím Káňou ( Ford Sierra RS Cosworth), Jiřím Jírovcem (BMW M3) a Zabloudilem a Ballekem na vozech Subaru Impreza 555. Početně je ve startovní listině zastoupena i značka Škoda, Lada, BMW nechybí ani Wartburg a Trabant a další.

 

Na Vltavu je přihlášeno celkem 75 posádek , startovní listina je ZDE.

 

Myrsel

 

Program doplňují posádky 2. ročníku Rallye Šumava Legend, těch se přihlásilo 16.

 

Vítěz letošní 25, Historic Vltava Rallye bude znám v sobotu 30. dubna v 16.30 na klatovském náměstí, vítěz 51. Šumava Rallye Klatovy projede rampou v 18.10.

 

 

 

Foto: Antonín Šíma, Eurooil Invelt Czech National Team

Text: doc