Hvězdy září nejen v noci

Lubomír Brabec – legenda kytary na Svatojánském hudebním festivalu, bude spolu s Martinou Kociánovou koncertovat také v Kašperských Horách

 

anonce svatojan kh

 

Svatojánský hudební festival je jeden z našich nejkrásněšjích hudebních festivalů vůbec. Za jeho vznikem a tradicí stojí  kytarový virtuos Lubomír Brabec, který  si i k letošním koncertům si přizval taková esa jako jsou Gabriela Beňačková, Pavel Šporcl, Daniel Hůlka, Martina Kociánová, Jitka Hosprová.

 

Jeden z červnových koncertů letošního Svatojánského hudebního festivalu proběhne na Kašperských Horách, v půvabném kostele sv. Markéty na náměstí, kde se důstojnost místa snoubí s magickou krásou Šumavy…

 

 

Skleněná socha sv. Jana Nepomuckého na Čepickém mostě přes řeku Otavu se stala cílem mnoha turistů v našem kraji. Inicíátorem postavení této sochy byl kytarista Lubomír Brabec. Kytarový mág je také hlavním protagonistou již druhého ročníku, v jihozápadních Čechách nejvýznamnějšího festivalu: Svatojánský hudební festival 2016. V jeho průběhu festival nabízí opravdové koncertní lahůdky:

3

 

 

Už zahajovací koncert 29. května v Nepomuku, v kolébce sv. Jana, byl vyprodaný do posledního místečka a Lubomír Brabec s hostujícím zlatým slavíkem Danielem Hůlkou, nenechali nikoho z posluchačů na pochybách, že letošní festival je unikátní nejen co do složení skladeb a interpretů, ale především provedením „klasiky“, která nestárne.

 

Koncert s houslistou Pavlem Šporclem je připraven na 14.června v Písku v Děkanském kostele. Zazní na něm vrcholně virtuózní skladby Nicolla Paganiniho a jeho současníků pro housle a kytaru. Pavel Šporcl, náš nejvyhledávanější houslový virtuos, zde též přednese svoji skladbu Variace na Českou hymnu. Písecký děkanský kostel Narození Panny Marie se pyšní nádhernou kaplí sv.Jana Nepomuckého a tak je pro uspořádání Svatojánského koncertu jedním z nejvhodnějších míst, nehledě na velkolepou sochu sv. Jana na píseckém gotickém mostě.

 

V letošním roce se podařilo zařadit do programu také jedno z nejkrásnějších míst Šumavy – Kašperské Hory. Svatý Jan tu stojí na náměstí hned vedle místa konání dalšího z festivalových koncertů, kostela sv. Markéty.

 

18.6.kasperky

 

VSTUPENKY

Zde se představí, v sobotu 18. června, za doprovodu kytary Lubomíra Brabce, mezzosopranistka 6 martina 2
Martina Kociánová. Mnozí ji znají jako vynikající televizní moderátorku a redaktorku Českého rozhlasu 2. Její zpěv však bude pro mnohé milým překvapením. Její pěvecká kariéra je pozoruhodná! Koncertuje nejen na domácích scénách, ale také v Německu, Rakousku, Japonsku či na Kypru. Za činnost v oblasti umění jí v roce 2002 udělila Evropská unie umění Cenu Gustava Mahlera.

 

 

Hvězdné obsazení mají i následující koncerty: v Praze, v místě pobytu, umučení a zjevení prvního svatojánského zázraku se uskuteční Benefiční koncert Svatojánského hudebního festivalu 2016.Ve znamení královského almužníka bude koncertem charitativním, ve prospěch studentů Konzervatoře Jana Deyla pro nevidomé. Na koncertě vystoupí naše jediné profesionální vokální okteto Gentlemen Singers. Jako speciální host vystoupí naše nejvýznamnější pěvkyně, proslulá sopranistka Gabriela Beňačková, hvězda newyorské Metropolitní a Vídeňské opery. Koncert se uskuteční 23. června v Praze v překrásném kostele sv. Markéty v areálu Břevnovského kláštera.

 

>>>VSTUPENKY<<<

 

Hudba v kostelech a klášterech má zvláštní symboliku, sepětí se svatým Janem ji podtrhuje a tak i další koncerty zavítají na známá místa. Ve spolupráci s festivalem „Procházky uměním“ se uskuteční koncert v Plasském klášteře. Spolu s Lubomírem Brabcem na něm vystoupí dámská ozdoba koncertních pódií Jitka Hosprová, první české sólistka na violu, která je světově uznávaná pro své umění.

 

Jižní Čechy budou mít čest hostit Svatojánský hudební festival opakovaně. Varhanní koncert se uskuteční v jižních Čechách v klášteře Zlatá Koruna 18.srpna. V klášterním chrámu na vynikajících barokních varhanách vystoupí nestor českých varhaníků prof. Jaroslav Tůma, geniální improvizátor a znalec barokní hudby a varhan. Spolu s ním, kromě Lubomíra Brabce, vystoupí také renomovaný houslista, profesor AMU a JAMU Bohuslav Matoušek.

 

 

Festival nezapomíná ani na menší místa a organizátoři vybrali pro kytarové recitály dva kouzelné kostelíky v klatovském kraji. Jedním z nich je kostel sv. Vintíře v Dobré Vodě, který proslul monumentálním skleněným oltářem a skleněnou výzdobou od Vladimíry Tesařové, autorkou čepického svatého Jana. Další je nádherný kostelík Neposkvrněného početí Panny Marie v Hojsově Stráži, kde koncerty proběhnou v posledním týdnu v srpnu.

 

Závěr letošního festivalu si vybral datum 21. září a místo Strakonice, symbolicky místo Svatojánského zázraku. V letošním roce zde Lubomír Brabec představí v kostele sv. Markéty svůj nově založený orchestr složený z nejpřednějších hudebníků, většinou laureátů mezinárodních soutěží Brabec Baroque Ensemble s programem „Páter Vivaldi“. Posluchači uslyší slavné kytarové koncerty a také proslulou Vivaldiho skladbu „Léto“ v podání vynikající houslistky Petry Brabcové – Vilánkové, která je nejen volyňskou rodačkou, ale také členkou a vedoucí houslové skupiny České filharmonie.

 

Nad celým festivalem přijal záštitu Jeho Eminence Dominik kardinál Duka a Ministr kultury ČR Mgr. Daniel Herman.

 

 

Vstupenky jsou k dostání v obvyklých předprodejích a také na www.plzenskavstupenka.cz 

 

-tz-

{jcomments off}