Falešné e-shopy, tisíce podvedených

Jihočeští kriminalisté obvinili dvojici pachatelů z podvodu za bezmála 4 000 000 korun.

Úřadovali z Dominikánské republiky.  Hrozí jim až osm let.

 

eshop
Jihočeští kriminalisté, kteří se specializují na nejzávažnější trestnou činnost, bankovní podvody či internetové podvody obvinili z pokračujícího zločinu podvodu dva spolupachatele, muže ve věku 37 a 39 let z Přelouče.

 

Pomocí podvodných e-shopů okradli minimálně tisíc poškozených o bezmála 4 000 000 korun. Oba obvinění jsou aktuálně pro předcházející trestnou činnost ve výkonu trestu.

 

Jak kriminalisté zjistili, oba obvinění s jasným úmyslem získat majetkový prospěch, založili či zaregistrovali z Dominikánské republiky pomocí internetu domény několika podvodných e-shopů, které se tvářili jako regulérní internetové obchody, nabízející elektroniku, kuchyňské vybavení, grily, televizory či fotoaparáty. Domény byly registrovány a vedeny většinou pod adresami neexistujících osob.

 

Podvodné stránky e-shopů opatřili nepravdivými kontaktními údaji provozovatelů a také obchodními podmínkami, kdy je potřeba zboží předem zaplatit jinak nebude expedováno. Jakmile zájemci o zboží provedli platby, již s nimi nekomunikovali. Získané finance ihned expresními službami převáděli do Dominikánské republiky. Jak je z tohoto případu zřejmé, při internetových platbách je potřeba být opatrný a vše si řádně prověřit. Platby předem jsou velmi rizikové.

 

V případě odsouzení těchto obviněných pachatelů, jim hrozí trest odnětí svobody ve výši až osmi let.

 

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner

 

{jcomments off}