hogn

Bez komentáře …

1. 8. 2016  hogn.de  / sumava.eu: Policie Grafenau

hogn     Zatím neznámý pachatel zničil skleněnou sochu “Modrý sloup” umístěnou u turistické cesty z Walhauseru na Luzný. Na křížení turistických cest u Skleněné archy zde byla dne 26. června letošního roku odhalena a vysvěcena tato skleněná skulptura. O sochu “smíření” se zasadil Národní park Bavorský les a německá sekce spolku Karel Klostermann.

     

     Hogn.de tuto skutečnost sdělil Michael Großmann, šéf strážné služby Bavorský les. Poškozený “Modrý sloup” přitom objevil 23. července ranger Harry Bauer. Socha byla poté raději odvezena do  Nationalparkwachtzentrale, aby se tak zabránilo další devastaci.

 

Foto: Michael GroßmannNationalpark Bayerischer Wald

 


 

 

30.6.2016  V Bavorsku vztyčen Modrý sloup naděje

 

  WP 20160626 002    V rámci česko-bavorského přátelství byl v neděli 26. června 2016 odpoledne nedaleko společné státní hranice slavnostně vztyčen Modrý sloup naděje. Stalo se tak z iniciativy členů bavorské sekce česko-bavorského sdružení Karel Klostermann – spisovatel Šumavy a ředitele Národního parku Bavorský les Dr. Franze Leibla, na jehož pozvání na rozcestí ke skleněné arše pod vrcholem Luzného dorazilo přibližně sedmdesát hostů. Mezi nimi i zástupci sdružení, milovníků přírody i komunální sféry, jako například starosta Bavorské Rudy pan Georg Bauer. Skleněný modrý sloup zde ale nebude vyznačovat žádnou hranici, nýbrž symbolizovat naději v dlouhodobé přeshraniční spolužití a vyjadřovat smysl česko-bavorského, ba i evropského spolužití.

 

 WP 20160626 012     Zajímavý je i příběh skleněného díla, protože původně existovaly sloupy dva. Každý zhruba před čtrnácti lety obdržel český i bavorský ředitel národního parku jako vyjádření naděje nejen ve vzájemnou spolupráci, ale také v otevření zdejšího historického hraničního přechodu a nerušeného setkávání lidí z obou stran hranice, což oba tehdejší ředitelé přislíbily.

      Ve svých proslovech Willi Steger a Ossi Heindl z bavorské sekce sdružení zmínili zajímavou historii místa, zdejší bývalé Zlaté cesty a blízkého Březníku, dějiště románu Ze světa lesních samot. Dr. Leibl vyzdvihl vysokou symbolickou hodnotu sloupu naděje uprostřed čisté a neporušené přírody Národního parku, nejen jako znaku přátelství mezi oběma zeměmi, ale i jako symbolu vzájemné dlouholeté spolupráce na poli ochrany přírody v obou sousedících národních parcích.

      Během zhruba devadesátiminutového programu byla představena i do němčiny přeložená kniha Zmizelá Šumava / Verschwundener Böhmerwald pana Emila Kintzla a Jana Fischera, čemuž byl osobně přítomen první z autorů. O hudební doprovod se postarali bavorští muzikanti Beate a Michael Kordick, na závěr sólo na trubku zahrál Herbert Hones z Horské Kvildy.

 

(pk)

 

{gallery}Marek/2016/06_cerven/modry{/gallery}