Počet zásahů HS na Šumavě prudce stoupl

První týden letních prázdnin zaznamenala Horská služba na Šumavě výrazný nárůst zásahů u nehod turistů i cyklistů.

 

„Během minulého týdne prudce stoupl počet návštěvníků našeho pohoří. HS v celé České republice provedla 141 zásahů, přitom 54 z tohoto počtu máme u nás,“ uvedl ke statistice Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že kromě toho, že začaly letní prázdniny, podepsaly se na zvýšené návštěvnosti i dva státní svátky. Podle statistik měly v tomto období například Krkonoše zásahů 13, Jeseníky 22 a Beskydy 20. Nejmenší počet záchranných akcí měly Orlické hory (3).

 

Během prvního týdnu prázdnin tak HS mimo jiné vyrazila dvakrát do pátrací akce po pohřešovaných turistech. „Obě pátrání byla úspěšná a osoby se nám podařilo ve spolupráci s Policií ČR nalézt i přes obtížný a nepřehledný terén rychle. Máme za sebou také jednu úspěšnou resuscitaci,“ komentoval Michal Janďura. HS rovněž ve dvou případech těžkého zranění cyklistů spolupracovala s Leteckou záchrannou službou a v pěti případech museli k případu vyjet i sanitní vozy Zdravotnické záchranné služby Plzeňského a Jihočeského kraje.

 

„Řada z těchto 54 zásahů byla způsobena nedodržováním pravidel bezpečného pobytu v horách. Šumava láká kromě turistů především cyklisty na horských kolech. Jejich případný pád končí často těžkým zraněním,“ doplnil náčelník Janďura. Dodal, že podceňování nutnosti například přileb je stále časté. Připomněl proto, že na webových stránkách HS najdou turisté i cyklisté Desatera bezpečného pohybu, která by měli bezpodmínečně dodržovat. „Vypracovali jsme je pro návštěvníky a pro to, aby jejich pobyt zde byl klidný, příjemný a bez nehod,“ řekl Michal Janďura.

 

 

-tzhsčr-