Novoroční zamyšlení

Do nového roku se obvykle přeje hodně zdraví, štěstí, spokojenosti úspěchů, lásky…
Je jen na všech nás, jak se nám podaří tato vzájemná přání naplnit – jak se do dokážeme postarat o své zdraví, štěstí, vnitřní spokojenost, jak mít otevřené srdce.

 

 

filipk
Co dělat, jak do sebe investovat, aby se přání splnila? Do čeho vlastně vkládáme čas, energii a peníze teď? Zkusme se s nadhledem sami na sebe podívat trochu jinak. Jinak než jen jako na lovce úspěchů a materiálních hodnot.

 

 

Všimli jste si, že na bavorské straně Šumavy nejsou u domů žádné ploty? Že ve Skandinávii nebo v alpských zemích je běžné, že domy se nezamykají? Řeknete si – jiný kraj, jiný mrav. Ve Skandinávii je ale zamčení domu dokonce něco naprosto nepochopitelného až podezřelého. A tak to chodilo i u nás! I u nás se totiž po celá staletí nezamykaly domy, byty. Všimli jste si, že v neděli jsou v Bavorsku všechny obchody zavřené? Že super- a hypermarkety jsou na druhé straně Šumavy většinou schované kus za městem tak, aby centrum města mohlo žít vlastním duchem a životem v kavárnách s teráskami, s obchůdky místních podnikatelů, kteří mají velkou podporu u místních radnic? Stalo se vám na bavorské straně Šumavy, že jste potřebovali někdy pomoc a ochota náhodných kolemjdoucích byla zřetelně vyšší než je mnohdy u nás? Také jste si všimli, že ač stejný obchodní řetězec – cena téhož pracího prášku je v Bavorsku nižší a kvalita naopak výrazně lepší?

 

 

lfili
Proč si v Čechách necháváme diktovat co máme a nemáme jíst, kam chodit, co si oblékat. Máme přece vlastní úsudek, zkušenosti, potřeby a přání. Různých oslepovadel a fiktivních růžových brýlí máme v Čechách spousty a řekl bych, že jsme dokonce na tuto disciplínu přeborníci. Nastal čas se podívat na realitu zpříma. Z médií se nedozvíme zásadní problémy české společnosti, jako že jsme jedním z nejobéznějších národů světa, národem s obří rozvodovostí a národem, kde kouří obrovské procento lidí, národem s jednou z největších korupcí v Evropě. Média nás „krmí” lacinými černými kronikami, před Vánoci podporují nákupní horečku obrázky přeplněných obchodů, největšími ikonami a vzorem národa jsou jedinci mnohdy jen se základním vzděláním. Ale je tu i ta druhá – lepší, i když dosud spíše opomíjená, stránka. A tu se bude www.sumava.eu, Vám, našim návštěvníkům, kterých je v průměru 5.500 denně, snažit ukazovat.

 

 

Nikdy není doba jen lehká nebo jen těžká, vždycky se dá najít cesta, jak tíži zmírnit a radost znásobit. Závist, panovačnost, bezohlednost, kriminalita, šikana, ale i obyčejné pomluvy nás otravují a stravují  čím dál víc, den po dni. I mlčení a tolerování korupce a klientelismu, nebo jen úplně obyčejný strach o „tom” mluvit nás podvědomě skličují a vše nás soustavně ubíjí. To přece ale doopravdy nechceme.

 

 citace

Prostupuje nás všeobecná nechuť něco s tím udělat? Nebo je to jen pohodlnost? Většina z nás cítí, že přichází čas na změnu. Od posledního zlomového roku 1989 uběhlo už 23 let. Zdá se, že změna je dle historické pravidelnosti zhruba dvacetiletých „převratových”cyklů na spadnutí. Zamračený a negativní postoj není na místě. Je třeba začít s úsměvem, teď hned a nejlépe u sebe samých. Brzy snad dokážeme, že umíme žít lépe.
lipno
Materiálně asi ne, máme věci a zařízení, o kterých se našim předkům ani nesnilo, a přesto se stále ženeme za dalšími.
Ale lidsky ano. Pojďme si tedy začít dávat ty nejhezčí dárky – ne ty v lesklém papíře převázané mašlí, ne ty jednou nebo dvakrát ročně, když je „oficiální” příležitost. To, co si máme dávat, nevyžaduje peníze ani složitý výběr. Je to  prosté i obtížné zároveň. Pojďme se mít rádi, vážit si sebe navzájem a pomáhat si. Oceňovat šikovné, nadané, pilné, poctivé, pracovité lidi . Pojďme o nich mluvit, chválit jejich práci, navštívit jejich firmu, kupovat jejich výrobky. Choďme na jejich koncerty, do divadel, čtěme jejich knihy.

 

Dávejme okolí to, co potěší i nás samotné – pochvalu, poděkování, úsměv, oporu, bezpečí, přátelství. Hledejme cesty „jak na to”. Za celý tým, který pro vás připravuje web sumava.eu, mohu slíbit, že se pokusíme vám v tom pomáhat. Slovy, fotografiemi, příběhy, informacemi nebo otázkami, jež se sami bojíte položit. Rádi budeme hledat dobré zprávy i dobré lidi, osobnosti poctivé a slušné, pracovité, talentované, kterých je naštěstí mezi námi pořád dost. I když  to možná bude znít jako klišé a občas tohle rčení dostává pěkně na frak, věřme tomu, že slušnost se ‘nosí’. Že usínat s čistým svědomím a myslí je opravdu k nezaplacení a mnoho rádoby mocných tenhle komfort klidného spánku nemá a za nic si jej nekoupí. Že být sám sebou bez přetvářky je mnohem jednodušší a čestnější než střídání masek, za nimiž se ukrýváme. Že chtít být lepší a něco pro to udělat je víc, než předstírat dokonalost. Že zdravá sebedůvěra, i s občasným hnacím motorem nejistoty, nás může přivést na cestu, která sama o sobě může být cílem.

 

 

svatik
Do nového roku se obvykle přeje hodně zdraví, štěstí, úspěchů, lásky… Ještě něco by se ale mělo přát – nezapomínat na to, že jeden upřímný radostný úsměv zmůže víc než hromada peněz, že ruka podaná v pravý čas je silnější než všechny sliby, že vlídné slovo nic nestojí, ale má cenu zlata, že víra vyléčí lecjaký šrám.

 

 

 

 

 

Naději v úsměv na tváři vám přeje za www.sumava.eu

 


                                                                   MUDr. Marek Matoušek

 

 

 

prani novy rok red