Víkendové pátrací akce na Šumavě

Hned třikrát museli do terénu vyrazit záchranáři Horské služby, když během tohoto víkendu pátrali po pohřešovaných osobách.

 

V sobotu v odpoledních hodinách v centrální části Šumavy hledali členové HS dvě děti. „Policie ČR nás požádala o pomoc při pátrání. Děti byly ve věku jedenáct a třináct let. Podle našich informací se rozešly při hledání hub s rodiči,“ uvedl zasahující člen Horské služby Šumava Ondřej Zeman. Dodal, že členové HS ihned vyrazili do terénu a začali prohledávat špatně přístupné partie hustého lesa. Nakonec byly obě děti nalezeny v dobrém zdravotním stavu a předány rodičům.

 

V průběhu neděle pak záchranáři provedli další dvě pátrací akce. „K první nás požádala o součinnost opět Policie ČR. Hledali jsme třiaosmdesátiletého muže, který nedorazil ke svému zaparkovanému automobilu,“ řekl Ondřej Zeman. Muž, aniž by byl prý dezorientovaný, zamířil místo k autu opačným směrem a po dvanácti kilometrech došel sám domů. V druhém případě pak členové HS pátrali po pohřešovaném čtyřletém chlapci. Jak se posléze ukázalo, schoval se v prostorách horské chaty, ve které byl ubytovaný.

 

„V průběhu léta a podzimu často musíme pátrat po houbařích, kteří zdejší lesy neznají a snadno zabloudí. Jak je vidět z víkendových akcí, pátráme po pohřešovaných i z jiných důvodů,“ komentoval rušný víkend Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Doplnil, že právě pro dobrý výsledek pátrání by i houbaři měli vždy mít u sebe nabitý mobilní telefon, nejlépe pak s uloženým tísňovým číslem Horské služby 1210.

 

 

-tzhsčr-