Šumava / Bavorský les : Spolupráce se rozšíří

sumava.euSpolupráce se rozšíří

 

 

     Po čtvrt století trvající intenzivní spolupráci mezi Národním parkem Bavorský les a Národním parkem Šumava dochází díky dvěma projektům financovaným z EU k prohloubení této již tak velmi úspěšné kooperace.

 

     Bavorská ministryně životního prostředí Ulrike Scharf včera během návštěvy v Národním parku Šumava zdůraznila : “Obě velkoplošná chráněná území se staly zeleným mostem mezi našima oběma zeměmi. Naše Národní parky začínají být daleko do Evropy svítícím majákem, ukazujícím příkladnou cestu výzkumu v Národních parcích a možnosti uchování této jedinečné středoevropské přírody. Přírodu chránící spolupráci a vědeckou kooperaci budeme nadále zintenzivňovat. Velké chráněné regiony Šumavy a Bavorského lesa jsou na velmi dobré cestě stát se středoevropským pralesem zítřka. ”

 

     Během své návštěvy Kvildy včera ministryně životního prostředí Scharf odstartovala se svým  kolegou, českým ministrem životního prostředí Richardem Brabcem dva zcela nové, z EU financované, hranice překračující výzkumné projekty. Jejich cílem je vytvořit monitorovací přeshraniční sít k zachycení vývoje lesů, bažin, mokřadů a vod na dvou stranách hranice s jednotnými a standardizovanými metodami. Z výsledných zjištění poté budou uplatňována opatření do praxe ve vlastní ochraně přírody. Současně bude snaha o lepší pochopení dynamiky přirozené obnovy lesa v “bezhraničním” nadhledu za použití přeshraniční monitorace. Celkově lze říci, že národní parky očekávají investici do tohoto společného výzkumu ve výši okolo 2,2 milionu eur .

 

 (red)