Těžce zraněný cyklista ze SRN

Hned první skok na trati bikeparku Špičák nezvládl 8. září odpoledne čtyřiatřicetiletý cyklista z Německa a utrpěl těžká zranění.

 

Záchranáři Horské služby se o nehodě dozvěděli krátce před půl pátou a vzhledem k umístění služebny byli u zraněného ve velmi krátkém čase. „Pádem si způsobil pravděpodobně těžký otřes mozku. Podle všeho si také zlomil obě kosti v předloktí levé ruky,“ popsal cyklistovo zranění Ladislav Vybíral, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že otřes mozku byl zřejmě příčinou toho, že i takto zraněný muž se snažil vyhnout ošetření.

 

Záchranáři mu ale přeci jen nasadili na paži vakuovou dlahu, krční límec a umístili jej do vakuové matrace. Poté jej v terénním automobilu převezli k hotelu Karl. „K němu jsme také navigovali vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní. Lékař jeho posádky si po přistáni na louce u hotelu cyklistu převzal,“ doplnil Ladislav Vybíral. Vrtulník poté zraněného transportoval na traumacentrum Fakultní nemocnice v Plzni.

 

„Cyklista vyjel na velmi náročnou trasu bez potřebného vybavení. Jeho kolo nebyl sjezdový speciál, přilbu měl pouze standardní cyklistickou, nikoliv integrální, která se používá na takových tratích,“ uvedl k nehodě Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že důrazně varuje před podobným podceňováním tratí na Špičáku i jinde. Upozornil, že bikepark rozhodně není místem, kde by si mohli nezkušení jezdci zkoušet, zda uspějí.

 

 

-tzhsčr-