Ing. Josef Novák z Vimperka

foto novák j.

Ing. Josef Novák z Vimperka

V roce 2016 uplynulo 90 let od narození (3. 10. 1926) Josefa Nováka. Vystudoval střední a vysokou lesnickou školu. Začínal na LZ Dolní Hvozd, kde byl polesným v Trocnově. Roku 1962 přešel na LZ Boubín a vykonával funkci náměstka ředitele až do ukončení existence závodu. Stal se nadšeným uskutečňovatelem lesnické doby obrodné v šedesátých letech. Po zrušení LZ Boubín nastupuje na polesí Lipka (1971) do funkce technika. Později přešel na LS Borovou Ladu do funkce jejího vedoucího.

Rok 1989 pro něho – jako nikdy nesmířeného s předchozím čtyřicetiletým režimem – znamenal možnost vstoupit do politického života. Naplno se účastnil činnosti Občanského fóra ve Vimperku a později v politických stranách. Stal se spoluzakladatelem jihočeské provenkovské strany a iniciátorem slučování politických stran a přes ně prosazoval své záměry. A nebyl sám. Dal také dohromady nestranické uskupení lesníků, kteří do tehdejší transformace lesního hospodářství a privatizačního nadšení prosazovali organizační systém 1. republiky. Aktivně vystupoval proti vzniku akciových společností a tehdejší transformaci lesního hospodářství v majetku státu, založené na oddělení správy majetku od výroby.

Novák ovlivňoval porevoluční vývoj v lesnictví, myslivosti a ochraně přírody. Nejprve šlo o novelu zákona o myslivosti, jejíž vydáním byla posílena úloha státní správy a lesnictví. Za tuto iniciativu Novák, jako předseda OV ČMS v Prachaticích (1990–1992) a člen ÚV ČMS, na další období již nebyl zvolen. Stačil však do značné míry nastartovat transformační proces v myslivosti, který měl vést k posílení její profesionality a zájmů majitelů lesních honebních porostů. Novák jako uznávaný myslivecký kynolog se stal spoluautorem učebnice Myslivost (Forst a kol., 1983). Po r. 1989 přispíval do časopisů Myslivost a Myslivec s články burcujícími k obrodě myslivosti.

 

Ochrana přírody je další oblast, kam Novák zasahoval. Proto již zač. r. 1990 razantně vstupuje do aktuálního tématu vzniku národního parku. Volá po tom, aby do toho mluvili zejména lesníci a šumavské samosprávy.

 

Josef Novák za sebou také zanechal obecně lidskou stopu, která mluví za něho. Je-li pravdou, že politika je o odvaze vystoupit, potom on nesporně byl Politikem. Ing. Josef Novák zemřel 17. října 1998. Jeho ostatky jsou uloženy na vimperském hřbitově jen pár metrů od hrobu lesmistra Josefa Johna. A to není náhodou.

Petr Martan

 

{jcomments off}