Potápěči Vimperk – Rudé moře

Potápěči Vimperk – Rudé moře 15.10. – 21.10.2016

 

Potápěči: Míra Kantor, Tomáš Kučera, Honza Viener, Ondra Zagata, Honza Kočí, Robert Jánský a Jirka Jaroš.

 img 3569

Začínáme na Daedalus Reef

     

     Malý osamělý útes Daedalus leží přímo uprostřed Rudého moře. Oválný útes dosahuje v nejširším místě témeř 500m. Uprostřed reefu stojí maják, postavený Brity v 19.století. Je stále funkční, obsluhují jej čtyři lidé, kterým jsou jednou za měsíc dopravovány zásoby. Pro potápěče je neoblíbenějším místem severní stěna, kam silné proudy přitahují hejna barakud, kranasů, tuňáků a žraloky kladivouny.

 

      Pro nás byl nejkrásnější ponor 18.10. čas 10:24 hod. ze člunu padáme do vody , nuda jenom modrá voda, trvá to 11 minut, hloubka 21m. Ondra je ve 30 m a signalizuje že vidí kladivouna a na prstech ukazuje jejich počet. Neváhám a padám do hloubky 47m, kameru v ruce natáčím video a fotím kladivouny, tyto nádherné paryby, je jich více jak 40. Začíná mi pípat počítač, dostávám se do dekompresního režimu a signalizuji potápěčům konec tohoto úchvatného ponoru a zahajujeme dekompresní výstup k hladině.

 img 3730

19.10. jsme na Elphinsstone Reef

 

      Útes ve tvaru prstu, se rozprostírá do délky 300m a je jednou z nejlepších potápěčských lokalit. Velkolepá stěna, pokrytá nádhernými měkkými korály padá kolmo dolů po obopu stranách útesu do hloubky více než 100m. Nás uchvátila severní plošina, zahalená pestrobarevnými měkkými korály.

 

     Dobrodružný ponor na tomto útesu začal v 15:16 hod. Všechno začíná v pohodě zodiak nás vyveze na ponor, padáme do vody. Reef po levé ruce a kocháme se pohledem na tuto úžasnou lokalitu. Potkáváme stovky hemžících bradáčů, pyskouny, králíčkovce i hejna kranasů. Končíme na severní stěně a dávám signál k ukončení ponoru a  nafouknutí dekompresních bójí. Bójky vystřelí k hladině, začínáme výstup, ale proud nás nese od reefu. Najednou se tu objeví žralok dlouhoploutví. Honzovi bouchne do lahve, Ondra ho odhání pomocí záložní automatiky vzduchovou sprchou, Tomáš ho kopne ploutví a vystřelí k hladině . Já ho tlačím kamerou od sebe a místo abych jí zapnul tak kameru v tom zmatku vypínám. Jirkovi signalizuji ať neprodleně ukončí ponor a rychle na zodiak. Naskočí a za nim Tomáš, sundavá křídlo s lahví podává Jirkovi a ten hned bere Toma do člunu. Další rána kamerou do rypce. Koukám před sebe a Ondra s oběma Honzy se blíží ke člunu, OK Jirka mne vytáhne a za mnou hned Ondra , Honza a Honza. Robert je ještě na bezpečnostní zastávce bójka trčí z vody a blíží se k nám, dlouhoplouvák neustále krouží okolo. Robert dávej pozor, konečně je na zodiacu. Drama končí, zbytek dne si máme o čem povídat.

 

21.10. máme ještě dva ponory na Abu Dabbab,

pak nezbývá než usušit potápěčské vybavení , sbalit věci počkat na autobus, letadlo a domů.

Tak zase za rok

 

Míra Kantor instruktor potápění UDI **  

 

{gallery}vimperk/2016/10_rijen/rudemore{/gallery} 

 

{jcomments off}