Prezidentský obraz ze zdí nezmizel

Začátkem týdne na protest proti prezidnetské amnestii vyzval starosta Želechovic nad Dřevnicí na Zlínsku Michal Špendlík své kolegy po celé republice, aby podobně jako on vyjádřili svůj nesouhlas s novoročním krokem Václava Klause sundáním portrétu prezidenta ze zdí úřadu. Na Šumavě následovníky nenašel.

 

 

Obraz jsem nesundal. S amnestií v tomto rozsahu zásadně nesouhlasím. Zvláště u recidivistů a zastavených trestných stíhání. Destabilizuje to společnost a je to neúcta k poškozeným a pošlapání jejich prav. Kdo vyřeší jejich škody a újmy?

Robert Zeman, místostarosta Prachatic

 

 

Prezident v mé kanceláři visí i po amnestii. Jeho obraz mi nevadí. Přes všechny výhrady k jeho osobě je to stále náš prezident a radnice je veřejná budova. Funkční období se mu krátí a uvidíme za koho ho budeme měnit.

Bohumil Petrášek, starosta Vimperka

 

 

Nesundal, protože nemám rád laciná gesta, a to přesto, že mám k amnestii své výhrady.

Petr Mottl, starosta Sušice

 

 

Já ani žádný jiný úředník na městském úřadě se k tomuto kroku nepřipojil.

Marina Pospíšilová, starostka volar

 

 

Já obraz pana prezidenta v kanceláři nemám, tedy nemám ani co sundávat. Formu protestu jsem vyjádřil připojením se k petici proti amnestii. To je dle mého soudu legitimní vyjádření protestu. Sundávání obrazu hlavy státu je chvilkový populistický neidentifikovatelný protest.

Antonín Schubert, starosta Modravy

 

 

Nesouhlasím s amnestií v tomto rozsahu, ale zároveň zásadně nesouhlasím s podobným protestem. Na základě toho, co se o amnestii říká a co i obnáší, pohrdat svým prezidentem natolik, že nestrpím jeho portrét, je jako bych s ohledem na nějaké rozhodnutí vlády……. ,,začal pálit vlajku naší republiky”. I pan prezident je znakem naší státnosti.

 Václav Vostradovský, starosta Kvildy (jeho další vyjádření nejen k amnestii si přečtěte zde)

 

 


(red)