Volyně: Škola pro budoucnost

Titulek článku  je jen pravdivým odrazem  skutečnosti – VOŠ a SPŠ Volyně  má rozhodně našlápnuto ke svělé a dlouhé budoucnosti, kterou jistě rádi podpoří i její absolventi, sbírající  designérská ocenění  v různých koutech světa.  Vědí  o ní  i  kapacity z oboru, které do volyňské průmyslovky rády  přijíždějí, aby mladé talenty obohatily o něco ze svých zkušeností, světových trendů a moderních postupů. Nejinak tomu bylo letos v rámci  dalšího ročníku akce Interiéry 2016, který zde právě probíhal.

 

 

dsc03686

DEN OTEVŘENÝ PRAXI

Čtvrtek 3. listopad nebyl na VOŠ a SPŠ Volyně obvyklým školním dnem. Marně byste hledali třídy plné žáků, čekali zvonění a přestávkové hemžení po chodbách. Ne že by prostory školy zely prázdnotou, ba naopak, ale mohli jste narazit na děkany a proděkany vysokých škol, např. TU Zvolen, Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, na zástupce odborných firem prezentujících své výrobky, na odborníky z praxe.

 

Co mimořádného se na půdě školy dělo? Odpověď je jednoduchá, konal se 5. ročník mezinárodního odborného semináře Interiéry 2016, jehož cílem, jak řekl v zahajovacím proslovu ředitel školy RNDr. Jiří Homolka, je „přiblížit školu odborné praxi s jediným úmyslem – pomoci našim absolventům a studentům při zajišťování odborné praxe, odborných stáží a v ideálním případě pomoci najít odpovídající zaměstnání.“ I proto byli účastníky semináře současní studenti a studentky oboru design interiéru a vyšší odborné školy, ale přijeli i nedávní absolventi, kteří dnes úspěšně studují na vysokých školách.

 

A že se nejednalo o přehlídku ztraceného času, o tom svědčí i jejich ohlasy. Mezi jednadvaceti přednáškami si každý našel svého favorita. Kdybychom měli vybrat top pětku nejlepších, pak by sem bezpochyby patřila přednáška Bc. Miroslava Hlavy s lákavým názvem „Jak nosorožec potkal klokana“ (zasvěcení samozřejmě vědí, že se nepotkala zvířata, ale počítačové programy). Mládí, profesionalita, lehkost, s jakou bylo téma prezentováno, donutily plný sál ke stoprocentní pozornosti a studentku čtvrtého ročníku k povzdechu: „ To bylo dokonalý.“

 

V těsném závěsu pak bylo vystoupení prof. ak. arch. Jiřího Pelcla, dr. h. c., prorektora Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze, naopak velmi zkušeného a ostříleného přednášejícího, s názvem „Zapomenutí minimalisté“ o hnutí Shakers v USA. Zaujaly také „ Interiéry s príbehmi“, kdy přednášející, doc. Mgr. Miroslav Debnár, nastínil, jakou cestou musí projít designér a jeho návrh od setkání s klientem až po realizaci interiéru. Velmi podstatnou součástí každého interiéru je způsob jeho osvětlení. Přednáška Radomíra Kučery  „Budoucnost denního osvětlení“, zabývající se využitím světlovodů, vzbudila také patřičnou pozornost.

 

Naši pětici pak můžeme uzavřít přednáškou „Pec nám spadla“ doc. akad. soch. Reného Baďury, na jehož vystoupení se již tradičně všichni těší, protože je na semináři pravidelným přenášejícím a studenti ho znají i z běžné výuky.

 

 

dsc03708

 

Ani žáci ostatních oborů (stavebnictví, vnitřního prostředí budov, nábytkářství a dřevěných konstrukcí) tento den nepřišli zkrátka. Rozjeli se, nejen obrazně řečeno, ale doslova, do všech světových stran, aby se přiblížili praxi. Nábytkáři do Plané u Mariánských Lázní, kde je hostila dřevozpracující firma Stora Enso , která vyrábí různé dřevěné prvky – KVH, BSH, hranoly, latě, lišty, rozkládá se na 26 hektarech, ročně zpracuje 700 000 kubíků dřeva a má velký zájem o absolventy naší školy. Stavaři a vépébáci do rakouského Welsu a Linze, kde navštívili kostel sv. Františka, pětipodlažní bytový dům a sídliště Solar city, vše postavené v pasivním standardu, důsledně využívajícím solární energii a vše energeticky soběstačné. Někteří to neměli tak daleko a navštívili strakonickou firmu STRAKON a čističku odpadních vod. Část studentů pak směřovala do Českých Budějovic na výstavu Jádro vědy a do Písku do firmy WECOO Production, která se zabývá výrobou konstrukcí pro dřevostavby.

 

dsc03666

 

 

Je zřejmé, že heslo „Škola pro budoucnost“ a přání ředitele školy po sepětí s praxí byly tohoto dne na volyňské průmyslovce zcela naplněny.

Ivana Jandová

 

{jcomments off}

{gallery}susice/2016/11_listopad/volyne/{/gallery}