Historická památka

Nejstarší zprávy o Městském pivovaru v Kašperských Horách jsou ze 16. století.

 

     Původně spolu s takzvaným svobodným domem – pozdější radnicí – patřil hradu Kašperk. Dům s pivovarem, dvorem a zahradou si v roce 1539 koupil tehdejší zástavní držitel hradu, tajemník krále Ferdinanda I., královský rada a německý místokancléř českého království Jiří z Lokšan. Po Lokšanově smrti v roce 1551 prodala vdova Kateřina městu dům i pivovar. Měšťané se ochotně ujali výrobny, která byla pak v provozu až do roku 1947. V Kašperských Horách bylo celkem 123 pravovárečných měšťanů. Ve 30. letech minulého století pivovar zaměstnával deset pracovníků, jeho průměrný výstav byl zhruba šest tisíc hektolitrů ročně. Poválečným odsunem německého obyvatelstva, vylidněním okolních vesnic i výrazným poklesem počtu obyvatel Kašperských Hor ztratil pivovar většinu svých odběratelů. Teprve v roce 1991 začala jejich přestavba pro účely Park Hotelu Tosch. Zvláštní péče se přitom dostalo zachování původních kleneb, bývalých spilek a humen.

 

     V rámci rekonstrukce objektu byl na humnech (dnešní vinárna Karla IV.) nalezen náduvník (máčecí štok; kamenný štok). Od roku 1991 až do roku 2016 byly jednotlivé díly historického technického zařízení pivovaru uloženy panem F. Toschem na pozemku budoucího hotelu, kde postupně zarostly náletovou dřevinou a kopřivami.

 

Na jaře roku 2016 došlo k vyjmutí jednotlivých dílů a pokusu o jeho složení. Přesto, že jednotlivé díly spolu s dalšími kamennými bloky ležely v zapomenutí 25 let, podařilo zpětně toto technologické zařízení poskládat.

 

 

 

naduvník 006

 

 

Na podzim roku 2016 byl po pracných přípravách opětovně postaven v hotelovém parku. Podařilo se tak zachránit pro další generace cenou památku a veřejnosti představit původní ranně barokní náduvník, jehož stáří se odhaduje na 400 let.

 

    Náduvník měl kamenné stěny, často byl situován na humnech. Jeho kapacita bývala standardně kolem 5 a více tun zrna. V něm se máčelo zrno dva až tři dny. Namočené zrno pak putovalo na humna, kde se na kamenné podlaze rozprostřelo a ručně obracelo dřevěnou lopatou – vidrovačkou (procesu se říkalo vidrování). Obracení se provádělo 2x denně.

 

Poděkování patří panu JUDr. Františku Taliánovi (majiteli hotelu), který inicioval a financoval obnovu této významné historické památky, nejen z pohledu pivovarnictví, ale také s ohledem na bohatou historii města Kašperské Hory.

 

V Parkhotelu jsou od 7. ledna 2013 v bývalých ležáckých sklepích v provozu Šumavské bylinné lázně (www.sumavskelazne.cz). Jedná se o naprosto jedinečný projekt, který nemá v České republice konkurenci.  

 

-jf, red-

 

 

{jcomments off}