O víkendu přituhne, potom opět nasněží

Počasí v posledních sedmi dnech naprosto dominovalo husté intenzivní sněžení, které začalo ve středu ve večerních hodinách, pokračovalo celý čtvrtek až do pozdních nočních hodin, kdy postupně ustalo. Intenzivní sněžení i přes velkou snahu silničářů způsobilo problémy v dopravě o kterých jsme informovali ve čtvrtek ZDE.

Zajímavé jistě je, že nejvíce sněhu nenapadlo v centrální Šumavě jak bývá obvyklé, ale na severním návětří Šumavy v nižších polohách. Nejvíce nového sněhu zaznamenal Vimperk ze čtvrtka (07 hod) na pátek (07)  celých 30 cm, informovali jsme ZDE a také Husinec (26 cm). Tuto situaci způsobilo proudění od severovýchodu, takže nejintenzivnější srážky byly v oblasti od Českých Budějovic přes Temelín, Strakonice a Klatovy k podhůří Šumavy, naopak rakouská a německá strana Šumavy se stala díky tomuto proudění do závětří, takže přírůstek sněhu byl minimální. Dobře to dokládá tento snímkem akumulace srážek za 24 hodin (zdroj: ČHMI)

Akumulace srážek od 17.1. 7:00 do 18.1. 7:00

 

 

Výška sněhu na Šumavě:

Velký Javor 109 cm, Březník 80 cm, Bučina 55cm, Vimperk 46 cm, Churáňov 45 cm, Strunkovice nad Blanicí 43 cm, Husinec 41 cm, Prachatice 38 cm, Velhartice 35 cm, Hojsova Stráž 30 cm,  Černá v Pošumaví 28 cm, Volary 27 cm, Stožec 25, Vyšší Brod 24 cm

 

Předpověď pro Šumavu na další dny:

 

A jaké počasí nás čeká v dalších dnech? Zima vydrží, což je dobrá zpráva pro milovníky zimy a zimních sportů. Pátek přinese zataženou až oblačnou oblohu s občasnými sněhovými přeháňkami a teplotami kolem -5°C, v 1000 metrech kolem -8°C. Sobota bude oblačná s ojedinělými sněhovými přeháňkami. Noční teploty kolem -10°C, při malé oblačnosti k -15°C, v mrazových kotlinách při zmenšené oblačnosti i pod -23°C. Denní sobotní teploty kolem -5°C, v horských polohách kolem -8°C. Neděle přinese hodně oblačnosti, sněžení bude ale jevem ojedinělým, noční teploty do -10°C, denní kolem -2°C.

Pracovní týden začne sněžením, připadnout by mělo do 10 cm sněhu podle aktuálních odhadů. Denní teploty budou kolem -2°C. Postupně se začne ochlazovat, noční teploty klesnou k -10°C, ty denní kolem -5°C.

 

O víkendu čekají běžkaře ideální podmínky. Jak nám sdělil mluvčí Národního parku Šumava Pavel Pechoušek, rolby během pátka upraví všechny tratě, které díky víkendovým mrazům ideálně utuhnou.

Skvělé podmínky nabídnou, díky umělému zasněžování a novému sněhu z uplynulých dní, také všechna lyžařská střediska na Šumavě.

 

Vimperk 17. ledna večer, foto Jan Tláskal:

{gallery}volary/2013/01/vimperk_01_17{/gallery}

 

Sušice 17. ledna večer, foto as:

{gallery}volary/2013/01/susice_01_17{/gallery}

 

 

Volary 18. ledna dopoledne, foto Ivo Rolčík

{gallery}volary/foto_obce/2013_01/volary_01_18{/gallery}

 

(ir)