Dobrovolníci ze čtyř organizací

Granty 2017 spojily dobrovolníky ze čtyř organizací, aneb Jste v dobrých rukou

 

     Český červený kříž, Horská služba, Vodní záchranná služba ČČK a sbor dobrovolných hasičů spojili síly ve společné přípravě svých dobrovolných členů. V rámci projektu „Dobrovolník profesionál“ podpořeného Městem Prachatice byli proškoleni dobrovolníci z humanitární jednotky ČČK Prachatice, tedy lidé, kteří pomáhají zejména při mimořádných událostech.

 

 

 5     Příprava dobrovolníků probíhala stupňovitě: kdo z dobrovolníků prošel školením, připravil na červnový víkend proškolení dalších členů HJ. Při pomoci lidem zasaženým mimořádnou událostí totiž chceme jít cestou dobrovolných profesionálů, kvalitně připravených lidí, na něž se můžete spolehnout. Akce se zúčastnili také hosté z řad dobrovolných hasičů.

 

     Díky seminářům u Vodní záchranné služby, Českého červeného kříže České Budějovice a Horské služby proběhla proškolení dobrovolníků v oblasti praktického nácviku ošetření raněného a jeho transportu v terénu, vyzkoušeli jsme si různé transportní prostředky včetně páteřní desky, zhlédli ukázky evakuace ze sedačkové lanovky. Naši lektoři a zároveň účastníci prodiskutovali mnoho témat, počínaje novinkami v první pomoci a Guidelines, dále péči o hypotermického pacienta, využití psů v záchranářství a kynologii, úlohu neziskových organizací v rámci systému IZS, krizového managementu a Panelu NNO Jihočeského kraje, specifika práce s osobami se zdravotním postižením. S lektorkou z ČČK České Budějovice jsme se také věnovali provázení pozůstalých se zřetelem na náhlé úmrtí. Moc děkujeme členům Horské služby za závěrečný víkend víkend plný zajímavých poznatků a nových zkušeností, a za prověření našich fyzických schopností nejen při zdolávání schodů na rozhlednu.

 

Text a foto: Zuzana Pelikánová 

 

{gallery}vimperk/2017/06_cerven/zadov{/gallery} 

 

{jcomments off}