Víkendový festival pro fanoušky RC modelů

Pozvánka na 3. ročník RC modelů na Vodníku

 

setkani modelaru

 

Vážení přátelé, kamarádi a spoluobčané,

     velice rád bych Vás pozval na sobotní závod, který bude probíhat v lese za asfaltovým oválem nad restaurací Vodník. Hlavní stan se bude nacházet ve spodní části u ohniště v blízkosti restaurace. Letos proběhne již 3. ročník a s radostí mohu říct, že se tato akce každým rokem zlepšuje a nabývá na oblíbenosti v celé republice, dokonce už i v zahraničí – dorazit má například soutěžní osádka ze Slovenska. Vzhledem k tomu, že nedělám registrace předem, ale až před samotným závodem, není jasný počet startujících osádek. V předchozích ročnících bylo cca 45 osádek, nechme se překvapit, zda bude letos rekord překonán.

 

1

 2

 

A o co vlastně jde? V Projektu Vodník jde o setkání modelářů, ve větší míře, než bývá zvykem na jiných akcích zaměřených jen na offroadové modely, a především o dobrou zábavu. Zde sice také převládají offroadové modely a všechny disciplíny jsou určeny pouze pro ně, nicméně okolí restaurace Vodník nabízí výborné zázemí a dostatek prostoru i pro jiné RC modely, kterých každým rokem pomalu přibývá – čluny, nákladní vozidla, buginy, letadla a letos dorazí i skupinka s armádními stroji, tedy tanky a vozidly z 2. světové války.

3

 

Mimo vše výše zmíněné je pro naše offroadové miláčky nově připraven doprovodný program a to noční sobotní jízdy ve dvou Trialových sekcích pod maketovými pouličními lampami, které vytiskl na 3D tiskárně kamarád a kolega Martin Heider. Lampy dodávají jízdě krásnou a nezapomenutelnou atmosféru.

 

To mi připomnělo perličku z loňské akce, kdy v hlavním závodu skončil na 3. místě Martin Heider spolu s Martinem z Českého Krumlova. Dohodli se, že pojedou 4v noci jednu Trialovou sekci a kdo vyhraje s menším počtem trestných bodů, získává 3. místo z hlavního závodu. Atmosféra byla tak napínavá, že lidé okolo přestali jezdit a všichni fandili s takovou vervou, jako kdyby se jelo o první místo. Nikdo neměl svého favorita a každý to přál oběma, jen ať se hlavně daří. První jezdec udělal bodovou hranici a ta se nervově podepsala na druhém soutěžícím, kdy při přiblížení k bodové hranici prvního jezdce byla vidět velká nervozita, která se podepsala na celkovém hodnocení. Noční jízdy trvaly až do půl jedné nedělního rána, kdy jsem mohl s radostí předat pohár za 3. místo Martinovi Heidrovi, jakožto jezdci za náš Vimperský kroužek. Ještě jednou gratuluji.

Nyní se už dostáváme k hlavnímu sobotnímu programu. Pro zpestření letošního závodu doplní hlavní závod dvě malé disciplíny.

 

I. Soutěž krásy

 

V čase 9:30 – 10:15 proběhne registrace vozidel a soutěžních týmů, kdy každý dostane číslo pro označení svého modelu a hodnotící list. Na hodnotící list každý napíše číslo toho modelu, který ho na akci nejvíce zaujal, a který se mu nejvíce líbí. Poté se lístky odevzdají do hlavního stanu a ve 13:00 proběhne vyhlášení a předání ceny majiteli modelu s největším počtem získaných hlasů.

 

II. Trial na 2 sekce o 10 brankách

 

Mezi hlavním závodem je pro soutěžní týmy čas pro jízdu zručnosti. Trial je disciplína, kdy se projíždí mezi brankami širokými 29 cm, umístěnými v celkem těžkém terénu. Při této disciplíně se trestně hodnotí každý dotek branky, její zlomení, ale také couvání. Při Trialu se nesmí použít žádné vyprošťovací pomůcky, jako jsou navijáky či přejezdové plechy. Důležité je jet technicky, s rozmyslem a dobrým najížděním, aby se předešlo couvání. Tato disciplína je dobrovolná, ale jede se také o krásné medaile, tak je škoda toho nevyužít. Vyhlášení proběhne v 18:00.

 

III. Expediční hlavní závod na 4 sekcích o 20 – 30 brankách

 

Hlavním hřebem celého Projektu Vodník je expediční závod. Jedná se o disciplínu5 skloubenou z Expedic, kdy se jede z bodu A do bodu B, a spojením prvků z Trialu, kde se musí projíždět brankami, ale tyto jsou o šířce 35 cm. Jezdí se v týmech o 2 – 4 vozidlech a je dovoleno používat veškeré vyprošťovací pomůcky, vzájemně si pomáhat, nebo překonat nějakou překážku za pomoci ostatních vozidel v celém týmu. Trestné body se udělují za dotek branek, použití navijáku, či pomoc od jiného vozidla. Celkové vyhodnocení a předání pohárů a cen proběhne po dojetí poslední posádky zřejmě okolo 20. hodiny.

 

     Na všechny soutěžící čeká bohatá tombola díky všem sponzorům a partnerům uvedeným na plakátu. Tímto jim chci poděkovat za to, že tuto akci dělají pestřejší a díky tomu odjíždějí lidé plní dojmů a zážitků, což je pro mě ta největší odměna za vynaloženou energii a snahu k uspořádání takovéto akce. Musím se přiznat, že hrozně rád obdarovávám ostatní a rád pozoruji radost v očích, především těch dětských. Právě z tohoto důvodu jsem letos vymyslel soutěž krásy a Trial. Jak říkám, ať se celý den něco rozdává.

 

     Projekt Vodník dosáhl oblibě modelářů a jejich doprovodu díky nádhernému terénu, krásné krajině v okolí Vodníku a pro mnohé z celého Česka je to zároveň i taková malá víkendová dovolená na Šumavě. Místní obyvatelé znají Vodník velmi dobře, ale i tak všechny zvu k podpoře tohoto hezkého koníčku. Na této akci se bude jistě líbit jak velkým, tak i malým, každý si nějaký ten hezký zážitek či zkušenost určitě odnese. Vždy je možnost po domluvě si zapůjčit a vyzkoušet model. Všichni modeláři jsme velmi dobrá a přátelská parta a vůbec se nemusíte stydět přijít, posedět a pokecat. Budeme jedině rádi.

 

6

Fotky z minulého ročníku naleznete pod tímto odkazem:

http://vimperk.eu/index.php/hledej/10596-modely-letadla-nocni-jizdy

 

Takže neváhejte a přijďte nás v sobotu navštívit a podpořit. Udělejte si hezký den v přátelské komunitě, s občerstvením a perfektním zázemím restaurace Vodník. Na všechny se moc těším nejen já, ale i celý zbytek Vimperské party. Na závěr jen malé varování pro rodiče – může se stát, že budete do Vánoc poslouchat, aby Ježíšek přinesl model.

 

Pořadatel a autor článku: Petr Vácha

 

{jcomments off}