4

Žádost o ochranu před Temelínem

Zemský rada Gruber chce „žádat ochranu před nebezpečím Temelína“             deutsche Version

 

Pasov/Bonn. Více než 77.000 podpisů předali v Bonnu minulý týden ve čtvrtek Thomasi Elsnerovi, vedoucímu oddělení pro bezpečnost jaderných zařízení, Brigitte Artmannová (iniciátorka online petice „Zastavte Temelín – prověřit nebezpečné svárové spoje“), pasovská okresní radní Halo Seiboldová, Gregor Hackmack z organizace Change.org a jaderný expert Jan Haverkamp z organizace Nuclear Transparency Watch. Tito delegáti tak vyslali jasný signál odpovědným představitelům na obou stranách hranice, že oni sami i všichni petenti považují za naléhavé prověřit kontroverzní českou jadernou elektrárnu. Pozornost je přitom zaměřena především na svárové spoje chladícího systému reaktoru I, které údajně vykazují nebezpečné závady a hrozí, že nebudou schopny trvale odolávat tlaku v reaktoru.

 

1

Při předání petičních listin v budově Spolkového ministerstva životního prostředí v Bonnu: (zleva) Thomas Elsner, vedoucí oddělení pro bezpečnost jaderných zařízení, okresní radní Halo Seiboldová, jaderný expert Jan Haverkamp a iniciátorka petice Brigitte Artmannová. Zdroj: Grüne Fichtelgebirge

 

     Podle organizace Greenpeace se o problémech obecně ví už sedmnáct let – tehdy jeden ze svářečů informoval o vadách při výstavbě, uvedl Západoněmecký rozhlas WDR. „Spolková vláda tehdy zůstala nečinná, ačkoli má Německo na základě dohody právo zařízení zkontrolovat“, bylo dále uvedeno.

 

     Thomas Elsner pro WDR sdělil, „že téma svárových spojů bylo v německo-české jaderné komisi projednáváno“. Před dvěma lety se na toto téma uskutečnila v Praze jednání, při kterých bylo německým expertům umožněno nahlédnout do podkladů. Poté však nebyla konstatována žádná závažná upozornění, která by pochybovala o bezpečnosti atomové elektrárny, uvedl Elsner. Hlavní odpovědnost za bezpečnost navíc nese jaderný dozor České republiky nikoli Spolkové ministerstvo životního prostředí. Petice však bude prověřena, zda ministerstvo nezjistí nějaké nové informace, konstatoval Elsner.

 

Zemský rada Gruber požaduje ochranu před nebezpečím Temelína

 

     Zemští radní z hornofranckého okresu Wunsiedel (Dr. Karl Döhler) v pohoří Fichtelgebirge a z dolnobavorského okresu Pasov (Franz Meyer) se již na Spolkové ministerstvo životního prostředí obrátili s požadavkem provedení kontrol, jak nedávno sdělila Brigitte Artmannová z občanské iniciativy „Stoppt Temelin“ v obci Marktredwitz (da Hog’n informoval). Vedle zemského radního z Regenu Michaela Adama(„Samozřejmě plně podporuji požadavky svého pasovského kolegy“) požaduje také další kolega Sebastian Gruber z okresu Freyung-Grafenau jednoznačná vyjádření ohledně statutu bezpečnosti české jaderné elektrárny. „Také já velmi pozorně sleduji téma Temelína“, sdělil Gruber na dotaz redakce Hog’n. „S ohledem na polohu našeho okresu v blízkosti hranic pro nás mají bezpečnostní otázky zcela mimořádný význam. To pochopitelně platí i v souvislosti s aktuální problematikou.“

 

2

„S ohledem na polohu našeho okresu v blízkosti hranic pro nás mají bezpečnostní otázky zcela mimořádný význam.“ Foto: Hog’n-Archiv

 

     Gruber chce – stejně jako jeho kolegové Döhler a Meyer – „v této věci přirozeně konat“. Podle jeho názoru se sice jedná o záležitost dvou států, kterou lze vyřešit jen na úrovni Berlín – Praha. „Toto řešení však budu u spolkové ministryně životního prostředí Hendricksové důrazně požadovat jako zástupce obyvatel zemského okresu“, konstatuje zemský rada za okres Freyung – Grabenau rozhodně. „Abychom náš požadavek zdůraznili, budu s předstihem usilovat o docílení jednoty se všemi frakcemi krajského sněmu. V Berlíně by měli pocítit, že region jako celek požaduje ochranu před nebezpečím Temelína.“

 

Vítězství na etapy pro pasovskou okresní radní Halo Saiboldovou

 

     Zemský rada Franz Meyer navíc podporuje přání okresní radní Halo Saiboldové, provádět nad rámec okresu cvičení civilní ochrany před katastrofami, jak nedávno zveřejnil úřad zemské rady v Pasově.

 

3

„Proto tuto žádost výslovně podporuji“, říká pasovský zemský rada Franz Meyer.

 

     Meyer se proto bezprostředně obrátil na vládního prezidenta Rainera Haselbecka, který je v této věci kompetentní. „Vzhledem k bezprostřední blízkosti okresu Pasov k české jaderné elektrárně Temelín má pro obyvatele efektivně fungující ochrana před jadernou katastrofou na nejmodernější úrovni vysokou prioritu. Proto tuto žádost výslovně podporuji“, píše zemský rada vládě Dolního Bavorska.

 

     Sám si je jistý, že by se takové cvičení setkalo s velkou mírou přijetí ze strany účastníků a občanů. Dříve, než však budou moci být zahájena cvičení, uvádí úřad zemské rady, „je nutné přepracovat projekt ochrany před jadernou katastrofou na základě nových směrnic“. Tento rozsáhlý proces probíhá na úrovni vlády Dolního Bavorska.

 

Němečtí občané pomáhají s hledáním lokality pro úložiště jaderného odpadu

 

     Jak minulou středu zveřejnilo Ministerstvo životního prostředí České republiky, měla by se veřejnost podílet na tvorbě koncepce likvidace radioaktivního odpadu. Do 18. srpna mohou občané – včetně těch z Německa – podávat svá vyjádření a podněty v rámci přeshraniční strategie kontroly životního prostředí, informuje český online časopis „Powidl“.

 

4

„Praha chce německé občany zapojit do hledání lokality pro úložiště atomového odpadu.“

 

       Nová koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem zohledňuje další odpady z výstavby nových reaktorových bloků a z plánovaného prodloužení životnosti stávajících atomových elektráren. Podle portálu Powidl je koncepce upravena podle aktuálních právních a politických ustanovení na národní i mezinárodní úrovni. Konkrétně zahrnuje konečné uložení vysoce radioaktivních odpadů, vybudování hlubinného úložiště do roku 2065, modely likvidace slabě a středně radioaktivních odpadů, meziskladování, finanční aspekty, výzkum a účast veřejnosti. Němečtí občané si mohou podklady z České republiky stáhnout na webových stránkách Spolkového ministerstva životního prostředí.

 

da Hog’n

 

{jcomments off}

 


 

 

Reakce Milana Straky :

 

 

Naivní lidé opět pomáhají odvádět pozornost od současných skutečných a vážných problémů, kterým Německo nyní čelí. Není to jen nezvládnutá migrace, o které jsou informace cenzurovány či lépe autocenzurovány, ale i problémy v energetice. Německé rozvodné sítě jsou přetěžovány návaly zelené elektřiny vyrobené z větru a slunce. Staví se řada nových uhelných elektráren /tuším 10 nemám čas si číslo teď ověřit/ nutných jako náhrada za odstavované jaderné elektrárny i jako systémové zdroje pro vykrývaní „zelených“ zdrojů a pro udržení chodu energetických sítí. Připravuje se výstavba nových přenosových sítí s mnohamiliardovými dotacemi (v Eurech) z EU. O tom se však nemluví – opět autocenzura. Jakékoli škody způsobené Temelínem jsou vysoce hypotetické, škody způsobované přetoky nezvládnuté německé „zelené“ elektřiny v našich přenosových sítích jsou skutečné a současné. Minimálně jednou již málem kvůli tomu došlo k rozpadu naší přenosové sítě.

 

A ti Češi problémy s migrací ani s energetikou nemají ….
Vnuťme jim je, vykukům.

Ing. Milan Straka, CSc.