1

Těžce zraněný turista

Čtyřicetiletý turista z ČR se v neděli odpoledne těžce zranil po pádu ze skály na hraničním vrchu Ostrý, vrtulník jej transportoval k ošetření do Německa.

 

„My jsme dostali výzvu ve čtvrt na tři od dispečinku Policie ČR a ti byli původně kontaktováni policií z Bavorska. Přítelkyně zraněného oznámila, že muž spadl z výšky asi pěti metrů těsně pod vrcholem hory Ostrý,“ uvedl k okolnostem výjezdu Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že vzhledem k lokalitě nehodu řešila i německá horská služba Bergwacht Bayern.

 

„Z naší stanice je to na místo asi dvacet kilometrů a poslední tři kilometry bez možnosti využít terénní techniku. Proto jsme museli potřebné vybavení dopravit ke zraněnému pěšky,“ popsal zásah Martin Kocum s tím, že když dorazili, na místě už byli kolegové z Bergwacht. Společně pak muže vyšetřili a zjistili, že si kromě dalších poranění pravděpodobně zranil i páteř.

 

 

1

 

Proto byl po konzultacích povolán vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní. Vrtulník po příletu nad místo nehody naložil turistu pomocí jeřábu na palubu. Potom s ním odletěl do německého Lamu. Tam jej posádka předala bavorské záchranné službě, která muže opět pomocí vrtulníku transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Regensburgu.

 

„Vzhledem k akutnosti a vzdálenostem se ukázalo jako efektivnější muže převézt do Německa. Takto máme nastavenu přeshraniční spolupráci a musím říci, že stále funguje ke spokojenosti nás i německých kolegů,“ doplnil k dnešní akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

Zdroj: HSČR

 

{jcomments off}