Na řidiče čekaly v minulém týdnu kontroly na zimní výbavu

V uplynulém týdnu proběhla v celém kraji dopravně bezpečnostní akce zaměřená na povinnou zimní výbavu, nevyhnula se ani Prachaticku.

 

 

Dopravní policisté se zaměřili především na správnou hloubku dezénu, reflexní vesty a osvětlení vozidel. Policisté zkontrolovali přes 1440 vozidel a zaměřili se kromě výše uvedeného také na osoby v pátrání a odcizené věci, na kontroly řidičů, zda neřídí vozidla bez příslušného řidičského oprávnění, užívání návykových látek před jízdou nebo během jízdy apod.

 

 

Při kontrolách policisté zjistili celkem 300 dopravních přestupků, z nichž 284 vyřídili na místě uložením blokové pokuty. Přestože policisté neustále upozorňují na nutnost užívání bezpečnostních pásů, zjistili celkem 70 přestupků, kdy osádka vozidla nepoužila za jízdy bezpečnostní pásy. V pěti případech nepoužili předepsané zádržné systémy. Více než 60 řidičů nedodrželo předepsanou rychlost. U 46 vozidel policisté zaznamenali nevyhovující technický stav. Čtyři řidiči jeli pod vlivem alkoholu.

 

 

Na Prachaticku při kontrolách zjistili policisté celkem 27 přestupků. Řidiči tady zapomínali především na bezpečnostní pásy, v jednom případě nebyly na vozidle umístěny registrační značky a zbytek přestupků tvořil špatný technický stav vozidel, mezi který patří i nesprávná hloubka dezénu, která musí být minimálně 4 mm, což nesplnilo celkem pět řidičů.

 

pneupneu2

 

“Opětovně řidičům připomínáme, že v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik,” upozorňuje řidiče prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

 

 

Stále však platí dopravní značka Povinná zimní výbava. Kde ji řidiči uvidí, musí mít zimní pneumatiku na svém voze vždy.

 

 

“Řidiči, který pojede s vozidlem na zledovatělé, zasněžené vozovce s letními pneumatikami hrozí pokuta do výše dva tisíce korun. Pokud by navíc další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti provozu, jsou policisté oprávněni takovou jízdu řidiči zakázat,” dodává na vysvětlenou policejní mluvčí.

 

 

(red)