Osmá Temelínská konference

deutsche Version

 

Poslední víkend v září se konala osmá Temelínská konference – přímo ve vysoce střeženém traktu atomové elektrárny v jihočeské obci Temelín. Při ní byl opět zdůrazněn požadavek provedení obsahlé kontroly svařovaných spárů na primárním okruhu chladícího systému prvního atomového reaktoru pod dohledem neměckých atomových akw-temelinexpertů a dalších nezavislých expertů. Jak sdělila Brigitte Artmann : “Provozovatel Temelínské elektrárny ČEZ všem novinářům a účastníkům temelínské konference zcela zakázal jakékoli pořizování videa a fotografování.”

 

     U vstupu do informačního centra pro veřejnost v Atomové elektrárně Temelín visí čerstvě pověšený obraz – „ Zákaz fotografování, natáčení a zákaz vstupu zvířat “.“Jen v jednom koutku v suterénu lze pořídit či nafilmovat selfie“ , popisuje Brigitte Armann. Jedna pracovnice ČEZ udělala foto návstěvníků před chladícími věžemi. „takzvaná transparentnost“, kterou ČEZ předstírá exkurzemi, jako je například ta naše, je zahalena úplným zákazem pro novináře fotografovat a již 17 let se odmítá nahlédnout do dokumentace k „odfušovanému“ ( neodborně provedému ) hlavnímu sváru. Kauzu „Temelínského sváru“odhalil roku 2000 Jan Haverkamp z Nuclear Transparency Watch pro Greenpeace.

 

Bez účasti orgánů dohledu

     „Aby se stejně jako ve Fukušimě 80 centimetrů tlustá, pod vysokým tlakem stojící roura neodtrhla přímo od reaktoru, se snaží nezávislí odborníci, bavorští landrátové a 80.000 signatářů petice vyvolat komplexní vyšetřování spárů v jaderném reaktoru I. Atomové elektrárny Temelín, včetně jaderného dohledu z Bavorska a nezávislých expertů“, zdůrazňuje Artmann. Mezi Českou republikou a Německem existuje smlouva, která toto vyšetřování umožňuje. „V říjnu požádalo Spolkové ministerstvo živostního prostředí při příležitosti setkání německo-české komise v severních Čechách o novou příležitost, “uvedla Wunsiedler Kreisrätin, která se několik let zasazuje o vyšší standarty v jaderné elektrárně Temelín.

 

temelin info-zentrum     Důvodů pro další šetření je dle Artmannové několik : „Ze čtyř 80 centimetrů tlustých rour na sudu reaktoru byla jedna roura s číslem 1-4-5 svařována v rozsahu 180 stupnů ilegálně a poté bez dohledu úřadů odříznuta a následně zpět navařena. V Čechách není program na ochranu svědků. Kontrolní inspektorka českého jaderného úřadu potvrdila věrohodnost svědků, dostala náhubek k mlčení ale dodnes trvá na výpovědi : svár pod stresem nedrží“.

 

     V odpovídajících spisech (15/2001 / SUJB)proto podle Artmannové odpovědné osoby odmítly potřebný podpis. Tato složka byla udržována pod zámkem a je uzamčena až do dneška. „Druhá trubka byla ve stejný den přivařena na reaktor a také na další potrubí, které ale bylo dle dvou veřejně dostupných dokumentů v téže době v montážní hale“ vysvětlil Kreisrat.

 

     Podle straubingského listu Tagblatt vyžadují ochranu před nebezpečím Temelína nejen landratové z Passau, Freyung-Grafenau a Regen, ale totéž žádají také někteří úředníci z horního Falcka a horních Frank při bavorsko-české hranici. “Jen tři venkovské oblasti : v Neustadtu an der Waldnaab , Tirschenreuth a Hof chybí,” říká Brigitte Artmann. Občanská iniciativa “BI WAA NAA” z Horního Falcka apelovala také na dvě zemské rady horního Falcka, aby se připojili ke svým kolegům a aby se tím landratové na bavorsko-české hranici ve své snaze pro své občany sjednotili oproti spolkovému ministerstvu životního prostředí.

 

www.hogn.de

 

{jcomments off}