Do neděle mráz, potom oteplení

Zima dala o sobě vědět v posledním týdnu především v nejvyšších šumavských polohách. Zatímco podhůří Šumavy je většinou bez sněhové pokrývky, vrcholové partie dostaly nejvyšší přísun sněhu v této zimě. Způsobilo to teplejší proudění od západu, kdy polohy nad 1000 metrů měly teploty pod bodem mrazu, kdežto v nižších polohách zůstávaly teploty několik stupňů nad nulou a srážky byly většinou dešťové. Nejvíce sněhu napadlo z neděle na pondělí, což způsobilo značné problémy v dopravě. Sněžení pokračovalo i během úterý, kdy Šumavu zasáhly velmi intenzivní sněhové přeháňky. V podvečerních hodinách došlo k poklesu teplot pod bod mrazu v polohách kolem 700 metrů, což způsobilo kolaps v dopravě hlavně na Prachaticku. Rozbředlý sníh přimrznul na vozovce a silnice se staly nesjízdné na několik hodin. Středa přinesla slunečné počasí, v horských polohách s celodenním mrazem, v podhůří teploty překračovaly i 3 stupně nad nulou. Díky malé oblačnosti klesly ve středu večer teploty v mrazových kotlinách pod -15°C, na Perle pod -20°C. Během večera se však nasunula nízká oblačnost a oteplilo se.

 

Čtvrteční den přináší oblačnou až zataženou oblohu s občasnými slabými sněhovými přeháňkami. Teploty by měly zůstat kolem 0°C, v nižších polohách do +3°C. Pátek bude opět oblačný se slabými sněhovými přeháňkami, teploty zůstanou většinou slabě pod nulou. Sobota i neděle bude oblačná se sněhovými přeháňkami a teplotami kolem -3°C. Noční teploty budou kolem -7°C, při zmenšené oblačnosti na sněhu i pod -12°C, v mrazových kotlinách do -20°C.

Počátek příštího týdne přinese přechodné oteplení, srážky však od vyšších poloh budou výhradně sněhové. Teploty by v pondělí a především v úterý mohly stoupnout až k 5°C, v polovině příštího týdne, by se mělo opět ochladit pod bod mrazu. Horské polohy obleva nezasáhne, dojde k nárůstu sněhové pokrývky při teplotách kolem 0°C.

Na Stožecku a v okolí Českých Žlebů se sněhová pokrývka pohybuje od 20 do 60 cm. Ve středu zde byly opět upraveny lyžařské běžecké stopy v okolí. Kvalitní stopa a více sněhu je ve vyšších nadmořských výškách. Například od místního skiareálu (www.skizleby.cz) jsou stopy nově projety směrem na Strážný a směrem na Nové Údolí a Stožec.

Výborné podmínky pro běžkaře nabízí prakticky celá Šumava v polohách nad 900 metrů. Stopy jsou strojově upravovány i během pracovního týdne, na víkend dojde k čerstvé úpravě. Pouze v okolí Nové Hůrky nejsou trasy upraveny z důvodu vyvrácených stromů.

I všechny šumavské skiareály hlásí výborné podmínky s dostatkem přírodního i technického sněhu.

 

Výška sněhu 7. února: Poledník 150 – 180 cm (6.2.), Velký Javor 161 cm,  Březník 120 cm,  Bučina 90 cm, České Žleby – louka 56 cm, Churáňov 46 cm, Stožec 19 cm (6.2.), Hojsova Stráž 17 cm, Volary 8 cm, Černá v Pošumaví 7 cm, Velhartice 3 cm

 

(ir)

 

Fotografie ze skiareálu v Českých Žlebech na Volarsku 6. února: