Na Šumavě začíná Rok pralesů

Na Šumavě začíná Rok pralesů – odstartovala jej nová kniha

 

     Rok 2018 bude pro Národní park Šumava Rokem pralesů. Hlavním důvodem je výročí počátku ochrany Boubínského pralesa, která začala v roce 1858, tedy před 160 lety.

obalka1 

„Je to úžasné výročí našeho nejznámějšího pralesa. Když si k tomu přidáme ještě 180 let od počátku ochrany Žofínského pralesa, který se rozkládá v nedalekých Novohradských horách, tak určitě je co oslavovat,“ vysvětluje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

 

„Pralesy ale nejsou pouze Boubín nebo Žofín. Celá Šumava má stovky hektarů pralesovitých zbytků, o kterých návštěvníci ani nevědí, že jimi třeba procházejí. Osmnáct z nich proto představuje nová kniha nazvaná Pralesy Šumavy. Čtenáři se tak vydají do 14 pralesů rozkládajících se na území národního parku a CHKO Šumava, do Žofínského pralesa a také do tří pralesů Národního parku Bavorský les,“ dodává.

 

     Kniha Pralesy Šumavy zavede čtenáře na známá místa, jako jsou Prameny Vltavy, Mokrůvku, Boubín nebo Trojmeznou, ale i do pralesů o kterých mnozí vůbec nevědí, že existují – Jezerní skála nad řekou Blanicí nebo Černý les ve vojenském prostoru Boletice.

 

„Všechny pralesy jsem objevoval díky lidem, kteří jejich zkoumání mnohdy věnovali velkou část svého života a znají je velmi dobře. Čtenáři tak nebudou mít jen zážitek z popisu pralesů, ale dozvědí se celou řadu úplně nových poznatků o tom, jak to v pralesích funguje,“ představuje knihu její autor Jan Dvořák.

 

„Důležitou součástí celé knihy jsou fotografie Tomáše Čamry. Ten dokázal zachytit krásu nejcennějších částí Šumavy jedinečnou formou a díky němu lidé uvidí jak nejzajímavější zákoutí šumavských pralesů, panoramatické pohledy tak i noční fotografie,“ doplňuje Jan Dvořák.

 

Kniha Pralesy Šumavy, která bude k dostání v e-shopu na www.npsumava.cz a ve všech informačních střediscích a návštěvnických centrech Správy Národního parku Šumava, symbolicky zahajuje Rok pralesů na Šumavě.

 

„Stejně, jako letos i pro příští rok připravujeme pásmo přednášek nazvané Středeční večery na Šumavě, komentované vycházky do šumavských pralesů, soutěže pro děti, zajímavé upomínkové předměty s tématikou pralesů a mnoho dalšího,“ představuje plány pro rok 2018 Petra Střelečková ze Správy Národního parku Šumava 

 

 {gallery}vimperk/2017/12_prosinec/kniha_pralesu{/gallery}

 

{jcomments off}