Na Březník vede nová zimní cesta, ale jen na sněžnicích

Na jedno z nejkrásnějších šumavských míst – Březník – se turisté mohli v zimě se dostat jediným způsobem, a sice na běžkách. Obci Modrava se tento stav podařilo na základě povolení od Správy Národního parku Šumava změnit. Díky tomu se můžou dobrodružně založení jedinci vydat na Březník na sněžnicích.

 

IMG 5361

 

Povolená trasa nevede podél Modravského potoka jako upravované běžecké stopy, ale turisté půjdou na vrchol po tzv. Starobřeznické cestě přes Cikánskou slať. Jedná se o natolik cennou lokalitu, že v létě sem mají povolen vstup pěší, cyklistům je tato cesta zapovězena. Tato trasa není nijak upravována, a tak je v zimě schůdná výhradně na sněžnicích. Celková délka trasy je sedm kilometrů a její absolvování lze doporučit výhradně za příznivého počasí. Turisté, kteří sněžnice nevlastní, si je můžou zapůjčit v místním infocentru.

 

“První impulz vzešel od hostů naší obce, respektive modravského informačního centra. Řada lidí se minulou zimu ptala na možnost vyjít si na sněžnicích. Bylo nám však jasné, že pokud někdo investuje tolik energie do chůze na sněžnicích, nechce jít podél běžeckých stop. Proto obec Modrava podala žádost na Správu NP Šumava a usilovala o otevření této mimořádně atraktivní lokality i v zimních měsících,” vysvětluje starosta Modravy Antonín Schubert. Podle jeho slov by rádi nabídku podobných služeb do budoucna dále rozšířili. Neboť okolí Modravy je podle Antonína Schuberta pro podobné aktivity jako dělané. “Jako obvykle však bude záležet na dobré vůli ze strany Správy parku,” upřesňuje.

 

Aby ani běžkaři nepřišli zkrátka, i pro ně Modravští připravili novinku. Uprostřed obce je upravován 800 metrů dlouhý okruh pro vyznavače klasického lyžování i pro skate. Nástupní místo je cca 20 metrů od informačního centra a okruh pokračuje až k Vydře, kde se otáčí a vrací zpět. „Je to příležitost pro ty, kdo si chtějí vyzkoušet namazání lyží nebo se jen protáhnout kousek od penzionu nebo hotelu” dodává Antonín Schubert.

 

 

Josef Rychtář

foto: Josef Rychtář