Jonas Köcks : Aviátor František Hadrava

 

Nový film Jonase Köcka o létajícím zámečníkovi ze Šumavy.                                                               deutsche Version

 

fra1Příběh Františka Hadravy zní  až tak moc dobře, že se mu skoro nechce věřit : 47-letý zámečník ze Zdíkova, z malé vesnice nedaleko Vimperka, si splnil svůj životní sen o létání. Chtěl ušetřit čas cestou do práce, kdy jej ctvrťhodinová  ranní pouť v určitém okamžiku života otravovala natolik,  že si rychle vybudoval vlastní malé letadlo. Příběh okouzlil režiséra z Bavorského Mauthu Jonase Köcka. On-line magazín Da Hog’n promluvil s 30tiletým filmařem, kameramanem a režisérem o své poslední práci.

 

Jak jste přišel s nápadem natočit film o Františku Hadravovi, létajícím zámečníkovi ze Zdíkova na Šumavě?

No, chtěl bych říct něco víc velkolepého, ale šlo o náhodu. Narazil  jsem na něj na internetu. Byl tam článek o jednom člověku z České republiky, který létal letadlem do práce. Poté jsem hledal a zjistil, že žije u Vimperka. A protože o něm ještě nebyl žádný film,  tak jsem si říkal: Je čas. Bylo pro mě důležité dělat více o něm jako o člověku, než jen hrát nadpis “Chlap, který letí s letadlem do práce”. Chtěl jsem zachytit jeho příběh, kterému se povede, aby lidé dokázali cítit jeho vášeň.

 

har2Co je František Hadrava za chlápka?

František je blázen v pozitivním smyslu. Žije svůj sen bez kompromisů. Je absolutně oddaný letectví. Přináší mu hodně úsilí při hledání vlastního štěstí. Ale zároveň je taková bezpodmínečná vášeň vždy spojena s odříkáním v jiných věcech To je třeba vzít v úvahu.

 

Co si myslíte o jeho myšlence postavit si vlastní letadlo, abyste se dostali do práce rychleji?

Myslím, že tahle myšlenka je naprosto úžasná. Musíte jen myslet na to, jak dlouho strávíte ve svém životě v dopravním prostředku. To jsou měsíce, ne-li roky. Dnes jsem zpětně  v dopravní zácpě opět pomyslel : Letadlo by nebylo špatné. Musíte jej ale mít..

Když jsem s Františkem na naší první schůzce mluvil , obraz byl lehce relativizovaný. Samozřejmě, že každý den do práce nelétá. Vlastně je to vždycky trochu spojeno s potížemi . Externí podmínky let ne vždy neumožňují. 

 

Proč svět potřebuje lidi jako je František Hadrava?

Bez toho, abych sem přišel s otřepanými frázemi, tak : Myslím, že je nesmírně důležité, abyste někdy opustili hlavní proud a pokusili se o šílené věci. Tohle není vždycky snadné, ale někdy je třeba se o něco pokusit, odvážit se. Protože jen tak poznáte, co opravdu chcete. Pokud takové zkušenosti nepovolíte, věřím, že najdete mnoho způsobů, jak dojít k plnějšímu, bohatšímu životu. Příběhy, jako Františka, nám připomínají, že existují tyto cesty. A že nejsou tak daleko, jak si někdy myslíme.

 

har3Je zjevně ten, kdo překonává hranice. Je také  cílem Vašich snah  překonat hranice ?

Ano, můžete to říct. Svými filmy chci lidem říci o “skutečném” životě, o “skutečných” postavách a jejich příbězích. Chci vytáhnout lidi z jejich bublin a ukázat, že je tam ještě něco jiného. Mimo tento hladký kartáčovaný iluzorní svět, v kterém jsme příliš často uvězněni.

 

Jaké zvláštní výzvy bylo potřeba k zvládnutí natáčení?

Bylo mnoho výzev, abych byl zcela upřímný. Nemůžu je tu všechny uvést. Neměl jsem na Františka telefoní číslo ani adresu. Proto jsem v létě jel do Vimperka a hledal ho. Když jsem konečně stál před ním, tak jsem zjistil, že nemluví ani německy, ani anglicky. A já neumím česky. V důsledku toho jsme mohli komunikovat pouze prostřednictvím aplikace na smartphonu (směje se).

 

Jak komplikovaná byla produkce? Kolik lidí  v ní bylo zapojeno?

Bylo to docela komplikované: udělal jsem osobně skript, výrobu, režii, kameru, úpravu a korekci barev – a to nikdy není snadné. Celkově se jednalo o asi deset lidí, bez kterých by projekt nikdy nebyl tak, jak je tomu nyní.

 

Jak oslabující byly potíže s porozuměním?

Samozřejmě, jazyková bariéra byla závažným problémem. Musel jsem spoléhat na tlumočníka téměř ve všech natačecích dnech. A samozřejmě, pokud se můžete jen bavit, jak se říká “o rohu domu”,  a přitom chcete udělat dobrý film, pak jazyková bariéra není zrovna ideální.

 

har4Obrázky ve vzduchu jsou z doprovodného vrtulníku. Byli  s vámi ve vzduchu? Jaké to pro Vas bylo ?

Největší výzvou byla určitě letecká fotografie. Nemůžete natočit film o Františkovi bez leteckých fotografií, což mi bylo od začátku jasné. Prostřednictvím mého tlumočníka jsem našel pilota, který se zajímal o projekt a udělal se mnou letecké fotografie. Ne samozřejmě zadarmo, ale poměrně levné.

Ze samotného letu jsem moc neměl, protože jsem se díval pouze na monitor nebo na můj hledáček na fotoaparátu. Natáhl jsem se k bočním dveřím – a dík vibracím rotoru, větru a pohybu vrtulníku, nebylo snadné filmovat. Ale za pár okamžiků jsem se radoval, protože obrázky a nálada byly bombastické.

 

Na kterém projektu právě pracujete?

V současné době pracuji na hraném filmu. Je to opět dokumentární projekt, ale víc o tom nemohu říci.

 

Co plánujete v budoucnu?

Pro mě je důležité, abych udělal projekty, na kterých je moje srdce připojeno a do kterých stojí za to investovat své úsilí a energii. Vlastně se cítím trochu jako František …

 

 

  

Stephan Hörhammer hogn.de

MUDr. Marek Matoušek sumava.eu 

{jcomments off}