Úspěch ve Sněmovně

Radujte se spolu s námi z úspěchu Rekonstrukce státu!

 

logo rest statu     Včera odpoledne se povedlo porazit ostrou lobby Sdružení místních samospráv v čele se Stanislavem Polčákem, která prosazovala zrušení volného veřejného přístupu k majetkovým přiznáním obecních politiků. Ti dokázali přesvědčit senátory, že by majetková přiznání měla být přístupná až na žádost a tak se dnes opět hlasovalo ve Sněmovně. A po těžkém taktickém boji se povedlo Senát přehlasovat.

 

Senátní verzi nakonec podpořilo jen 53 poslanců – http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=67785&l=cz.  Dlouhodobě nás ve snaze uhájit veřejný registr majetkových přiznání podporovali jen Piráti a několik poslanců ČSSD.. Nakonec se ale povedlo přesvědčit hnutí ANO a to nakonec ještě nečekaně zapůsobilo i na SPD a část poslanců KSČM (to jsme fakt nečekali). Přidal se i Dominik Feri. Bohužel ostatní strany se bály nepodpořit návrh, který údajně pomáhal obcím.Nicméně i tak to s přehledem stačilo. S ohledem na agresivní kampaň Sdružení místních samospráv a naší celkem malé kapacitě na toto téma, je to opravdu úspěch.

 

Výsledkem tak je, že se nám povedlo zajistit potřebnou pomoc funkcionářům obcím (citlivé údaje v oznámeních o majetku budou zneveřejněny), ale zároveň byla zachována podstata zákona – volně přístupný veřejný registr majetkových přiznání umožňující veřejnou kontrolu střetu zájmů u funkcionářů obcí.

 

Přežili jsme kritický moment a REST č. 2 konečně bude platit v podobě, jakou jsme vždy prosazovali.

 

Kristýna Menclová 

 

{jcomments off}