Šumavu zasype sníh, potom se oteplí

Zima na Šumavě vrcholí. Téměř denně se vyskytovalo v posledních dnech sněžení. Díky severnímu proudění nespadlo na Šumavě tolik srážek jako v Krušných Horách či Krkonoších, i tak byly sněhové přírůstky místy až kolem 20 cm. Slunečních paprsků jsme si opět moc neužili. Teploty stoupaly nad bod mrazu jen ojediněle v nižších šumavských polohách, horské polohy zaznamenaly celodenní mrazy.

Pátek začal zataženou oblohou se slabým sněžením a nízkými teplotami. Horské polohy mají teploty pod -10°C, v ostatních částech Šumavy je od -7°C do -10°C. Ani během dne se moc neohřejeme, pátek tak bude nejchladnějším dnem celého týdne. Teploty se zastaví kolem -3°C až -6°C, občasné sněžení vystřídá postupně sněžení trvalejší. Sněžit by mělo i v noci na sobotu, během dne bude sněžení ustávat. Denní teploty zůstanou těsně pod bodem mrazu, většinou mezi -1°C až -4°C. Dle předpovědních modelů spadne více srážek na severním návětří v nižších polohách Prachaticka, Českokrumlovska i Klatovska, naopak méně srážek spadne v hraničním hřebenu a na rakouské a německé straně Šumavy.

 

Fotografie (Prameny Vltavy, Filipova Huť, Březník) poskytl portálu sumava.eu Jenda Procházka:

{gallery}volary/2013/02/sumava_02_15{/gallery}

 

Další sněžení dorazí v neděli, to by už sněhové srážky měly být na Šumavě dle odhadů vyrovnanější. Protože k nám začne proudit teplejší vzduch, budou srážky v podhůří Šumavy během dne přecházet v dešťové a mrznoucí. Vytvářet se tak začne nebezpečná ledovka. Denní teploty ojediněle překročí i +1°C. Od pátečního rána do pondělního rána by mělo na Šumavě napadnou od 5 cm do 10 cm, v podhůří na severním návětří ojediněle do 15 cm.

 

Pondělí přinese opět velkou oblačnost s teplotami od +1°C do +5°C, občasné srážky budou s vyjímkou horských poloh dešťové. Od úterý bude srážek i oblačnosti ubývat, denní teploty porostou i nad +5°C. Vzhledem k tomu, že se od středy očekává spíše slunečné počasí beze srážek s nočními mrazy, bude sníh odtávat pomaleji a nebude docházet k výrazným vzestupům hladin z tajícího sněhu. Vyskytnout se mohou mlhy nebo nízká oblačnost.

 

V okolí Českých Žlebů připadlo za poslední dva dny od 5 do 10 cm prachového sněhu, celková výška sněhové pokrývky se pohybuje většinou mezi 25 – 30 cm v nižších polohách a mezi 50 – 60 cm v polohách vyšších. Na upravených sjezdovkách v Českých Žlebech (skizleby.cz) leží až 70 cm technického a prachového sněhu, na louce nad vlekem v 980 m n. m. je 54 cm přírodního sněhu. Přímo u vleku se dá nastoupit i do lyžařských běžeckých stop, které budou i v širším okolí znovu strojově upravovány před víkendem.

Ideální podmínky také hlásí skiareál Zadov (lazadov.cz), kde leží více jak půl metru přírodního prašanu. Upraveny jsou všechny běžecké tratě v délce 60 km. K další úpravě stop dojde v pátek večer či v sobotu ráno, vlivem sněžení však stopy bude pokrývat nový sníh. To platí nejen pro okolí Churáňova, ale pro celou Šumavu.

Skvělé sněhové podmínky hlásí i lipenský skiareál Kramolín (kramolin.cz), dle webu zde leží 1 metr sněhu, to však platí pouze pro sjezdové tratě, kde je převážně umělý sníh. Ve volném terénu leží kolem 20 cm. Běžecké stopy jsou v okolí Lipna nad Vltavou také strojově upraveny.

I menší šumavské skiareály díky nové sněhové sněhové pokrývce a teplotám pod nulou hlásí ideální podmínky. Na lyžaře se těší ve Strážném, na Nových Hutích, na Kubově Huti, v Horní Vltavici, na Kvildě, v Hartmanicích a dalších střediscích.

Nesmíme také zapomenout na skiareál Špičák u Železné Rudy (spicak.cz), kde na lyžaře čeká nejprudší sjezdovka v republice. I zde leží dostatek sněhu a upraveny budou na víkend všechny běžecké stopy v okolí.

 

Sněhová pokrývka 21. února na Šumavě:

Velký Javor 176 cm, Březník 123 cm, Bučina 100 cm, Churáňov 56 cm, České Žleby – louka 54 cm, Hojsova Stráž 40 cm, Hliniště 30 cm, Stožec 20 cm, Vimperk 19 cm (22.2.), Volary 16 cm, Velhartice 16 cm, Černá v Pošumaví 11 cm

 

(ir)