12

Tábor s první pomocí

Letní „táborosoustředění“ pro mladé zdravotníky se zajímavými hosty

 

11Za slunečného červencového počasí pořádal Český červený kříž Prachatice oblastní studijní středisko v turistické chatě na Libínském Sedle. Pobytová akce byla určena dětem ve věku 6-16 let se zájmem o první pomoc. Děti čekal nejen odborně zaměřený program s přesně daným rozsahem teoretické i praktické výuky zdravovědy a první pomoci, ale také zážitkové hry a zajímaví hosté.

 

Na začátku pobytu za námi přijeli senioři a lidé, kteří pečující o osoby s omezenou hybností, kdy jim i dětem vedoucí tábora Silvie Janošťáková ukázala kompenzační pomůcky, které mohou seniorům i lidem se zdravotním omezením ulevit od bolesti a pomoci při sebeobsluze. Při společném programu se seniory se naší další lektorkou stala Andrea Tajanovská, díky které jsme si všichni vyzkoušeli neduhy spojené se seniorským věkem a na vlastní kůži tak pocítili, proč našim babičkám a dědečkům hrozí větší riziko úrazu než rodičům. Parkinsonovské rukavice, gerontooblek a brýle simulující zrakové vady zkusili nejen děti, ale i samotní senioři.

 

Následující den dopoledne se v rámci projektu VZPoura úrazům stali našimi lektory Michal Vondráček a Jan Rajznover. Seznámili jsme se s jejich příběhy, jaký úraz mají za sebou a jaká úskalí s sebou přináší život s handicapem. Nevynechali jsme ani prevenci úrazů.

 

Další den jsme vyrazili do Areálu lesních her v Prachaticích, kde jsme trénovali laickou první pomoc v terénu. Závěr pobytu pak patřil vyhodnocení a rozloučení. Tímto děkujeme dětem za příjemně strávený čas, rodičům za důvěru a partnerům za spolupráci.

 

Oblastní studijní středisko bylo realizováno za podpory Nadace Tesco.

 

{gallery}vimperk/2018/08_srpen/tabor_doktor{/gallery}

 

Text: Martina Vondrušková

Foto: Zuzana Pelikánová 

 

{jcomments off}