Úvaha o změně územního plánu

 

 

 

Veřejný zájem = stavba hotelu na Vodníku, aneb volby coby referendum o výstavbě tamtéž

 

 

 

 

       Na včerejším zasedání Zastupitelstva města bylo většinou hlasů schváleno doporučení zastupitelstva vyvolat smírné jednání s Krajským úřadem ve věci nesouhlasného stanoviska k námitce č. 1 v návrhu změny č. 2 ÚP Vimperk.

 

 

       Vyjádření renomovaných odborníků na posouzení krajinného rázu se zastupitelům zdála nedostatečná a jako jediný relevantní podklad pro rozhodování uznali soukromý posudek zaplacený majitelem dotčeného pozemku.

 

 
1220-1709196436

       V praxi to znamená, že úspěšní žadatelé o změny ÚP budou nadále čekat (pořizování změny trvá už 3roky, někteří mají žádosti podané už od roku 2015). Ti méně úspěšní mají tu smůlu, že jejich záměr nebyl dostatečně veřejně a ekonomicky zajímavý.

 

 

       Podle mých zjištění během let některé pozemky změnily majitele, možná i z důvodu dlouhého pořizování změny ÚP.Z diskuse vyplynulo, že pokud Kraj své stanovisko nepřehodnotí, není vyloučeno ani dovolání se k příslušným ministerstvům.

 

 

       Hlavním argumentem radních a zastupitelů, kteří prosazují tento postup, je „společný zájem Města a soukromého investora v prostoru údolí Vodníku„

 

 

       Soukromník, podle jeho slov, potřebuje hotel, aby se mu ekonomicky vyplatil celoroční provoz a Město prý potřebuje na Vodníku zázemí.

 

 

       Ptám se – pro koho?

 

 

       Pro běžného občana, který tam přijde za odpočinkem? – Od jara do podzimu je zde k dispozici krásná, luxusní restaurace.

 

 

       Pro sportující veřejnost? – Stejná odpověď.

 

 

       Pro sportující mládež? – Ta jediná skutečně zázemí potřebuje.

 

 

       Ale nemyslím si, že nám stavba soukromého hotelu pomůže. Nebo snad budou vytápěné převlékací prostory součástí hotelu? O zázemí pro děti, které je nutné zejména v zimním období, by se Město starat mělo. Ve Skupině pro rozvoj areálu Vodník se na toto téma v loňském roce vedly velké diskuse. Ve snaze podpořit rozvoj místa, ale neohrozit přírodu se zadalo posouzení vlivu na životní prostředí ( EIA) jediného existujícího mega projektu biatlonového areálu. Spolupráce s vybranou firmou vypadala nadějně, všem zúčastněným po průzkumu vysvětlila, že tak velký projekt v tomto území je nesmysl, ale že je možné vytvořit rozumný, k přírodě šetrný areál.Práce na takovém projektu se zastavily po volbách. Podle vyjádření paní starostky a pana Hudečka se vlastně ani neví proč…. takže zázemí pro děti je v nedohlednu a veškerá aktivita Města v této lokalitě se věnuje povolení stavby hotelu.

 

 vodnik mainThumb 84955

       Vrátíme se snad v souvislosti se stavbou hotelu k záměru Města budovat velký sportovní areál, který byl už
jednou i díky veřejnosti zastaven?

 

 

       Je snad toto ten veřejný zájem?

 

 

       Budoucnost ukáže…..

 

 

 

       A ještě dodatek – na zastupitelstvu také zaznělo, že volby byly vlastně referendem o výstavbě na Vodníku a že to bylo všem voličům jasně řečeno. Nevím, ale já takový pocit neměla.

 

 

 

MVDr. Šárka Janásková

Zdroj fotografií: www.google.com

{jcomments off}