Březí koza na Hamajdě

 

 

Březí koza z Vlachova Březí na Hamajdě

 

 

 

Tento víkend 21.6. – 23.6.2019 se bude čepovat nové pivo z Vlachova Březí – Březí koza v restauraci Hamajda ve Vimperku.

 

 

Přijďte ochutnat toto nové pivo z obnoveného pivovaru.

 

 

slogan

 

 

O novém pivu z Vlachova Březí

 

       Roku 1538 povýšil český král Vlachovo Březí na městečko. Zároveň získalo právo várečné. Obecní pivovar stával nedaleko kostela, panský pivovar byl založen o něco později. Jeho první zmínky pocházejí z roku 1623. Na konci 17. století byl pivovar rozšířen do současné velikosti. Ve dvacátých letech Herbersteinové díky pozemkové reformě přišli o část pozemků, pivovaru se již nedařilo konkurovat větším pivovarům ve Volyni, Prachaticích a Vimperku. Jeho činnost byla ukončena roku 1924, kdy byl pronajat jen jako sklad piva. Později v areálu fungovaly Státní statky. Po revoluci došlo k zániku Státních statků a nárok na restituci byl soudy zamítnut. Pivovar tedy připadl městu.

 

 

       Městu se podařilo budovu pěkně zrekonstruovat. Vznikl tu menší sál s hospůdkou, obřadní sál, galerie a další výstavní prostory pak v podkroví. Interiér nejstarší části zůstal neopraven a čekal na svou příležitost. Občané a radní přemýšleli, jak činnost pivovaru opět obnovit. Až Radek Arnošt přišel se svou vizí menšího pivovaru, kterou se mu podařilo zrealizovat. Ke spolupráci si zvolil sládka Jaroslava Havlátka, kterého nadchl pro svůj plán. Společně pak testovali po několik měsíců recepturu, kterou nyní dotáhli ke zdárnému úspěchu. Zakládají si přitom na českých tradicích, surovinách a místní vodě. Pivo nepasterizují ani nefiltrují, aby si lidé mohli užít jeho plné chuti.

  

{jcomments off}