Tři zákony za jeden rok

 

 

 
rekons

 

 

 

Tři zákony za jeden rok. Čeho jsme společně dosáhli a co nás čeká v roce 2020?

 

 

 

 

 

 

       Čekání na konec korupce by bylo čekáním na Godota. Letos jsme však dosáhli tří výrazných úspěchů ve tvorbě zákonů, které prostor pro korupci i klientelismus zásadně zmenšují. Co se letos díky vám podařilo?

 

             •   Smlouvy ČEZu konečně na internetu. Prosadili jsme novelu registru smluv, díky které bude povinnost zveřejňovat smlouvy platit konečně pro všechny státní firmy.

 

 

             •   Informace od úřadů budou lépe vymahatelné. Poslanci schválili informační příkaz a učinili z Úřadu pro ochranu osobních údajů arbitra sporných žádostí.

 

 

             •   Konec trafik ve státních firmách. Po 7 letech přesvědčování politiků je to tam! Výběr kandidátů do vedení státních firem bude transparentní.

 

 

 rekonstruuuuk

 

 

 

Jak jsme v roce 2019 pečovali o demokracii?

 

 

 

             •   Pojistky pro nezávislou justici. Vyzvali jsme politiky k přijetí systémových změn. Podíleli jsme se na přípravě poslanecké novely zákona o státním zastupitelství a aktivně vystupovali proti novele M. Benešové.

 

 

             •   Hlídali jsme Mantinely demokracie. Upozornili jsme na návrh na omezení práva na informace, uspořádali kulatý stůl k ústavnosti kroků prezidenta a vypracovali právní analýzu k jeho možnému ovlivňování soudců. Aktivně jsme vystupovali proti hromadění výročních zpráv České televize ve Sněmovně.

 

 kalendar

 

 

 

 

 

Co budeme rekonstruovat v roce 2020?

 

 

 

       Děkujeme vám, že jste nás v naší práci po celý rok podporovali. I v roce 2020 máme smělé plány. Zasadíme se o zprůhlednění a větší férovost veřejných zakázek. Dohlédneme na to, že digitalizace státu přispěje k větší efektivitě a transparentnosti veřejné správy. Věnovat se budeme také nezávislosti médií.

 

 

 

       A bude toho mnohem víc. Již brzy vám představíme kompletní plán. Nadále budeme hlídat, jestli politici nepřekračují své pravomoci a nesnaží se vykostit již přijatá opatření pro dobrou správu.

 

 

 

 

Buďte toho součástí i v příštím roce!

 

 

 

       Připojte se k dalším aktivním občanům, kteří chtějí měnit politiku k lepšímu a staňte se ambasadorem. Podpořit nás můžete také jako dárce. Na prosinec a leden jsme si pro vás připravili malý dárek. Pokud nás podpoříte částkou alespoň 500 Kč, věnujeme vám kalendář s portréty a citáty patronů výzvy Mantinely demokracie.

 

 

 

 Podpořím rekonstrukci státu

 

 

 

Děkujeme. Přejeme vám hezké prožití svátků a do nového roku vše dobré. Především dobré zákony a žádné fauly na demokracii.

 

 

 

 

Za celý tým Rekonstrukce státu

Tereza Krištofová a Ervín Hausvater

 

{jcomments off}