Autobus pro dárce krve

logo kriz

 

Autobus pro dárce krve vyjíždí 6. dubna

 

 

       Oblastní spolek Českého červeného kříže Prachatice zajišťuje ve spolupráci s Transfuzním oddělením Nemocnice ČB a.s. svozové autobusy zdarma pro bezpříspěvkové dárce krve z Prachaticka. Svozový autobus vyjíždí v úterý 6.4. v 7:00 ze zastávky na Malém náměstí.

 

 

       Po domluvě lze zastavit i na některé ze zastávek na cestě z Prachatic do Českých Budějovic. Dárcovství krve spadá do výjimek z nařízení omezení pohybu – bude-li nařízení v den svozu stále platné, je nutné mít s sebou vyplněný formulář čestného prohlášení dle vzoru Ministerstva vnitra ČR a doporučujeme také nezapomenout průkaz dárce a nevymazat z mobilu pozvánku k odběru.

 

 

       Bezpříspěvkové dárcovství krve podporují krom Jihočeského kraje a Ministerstva zdravotnictví ČR také obce Prachatice, Lenora, Vimperk, Volary, Čkyně, Vlachovo Březí, Husinec, Netolice, Lhenice a Vitějovice.

 

 

       Jak SE MŮŽETE STÁT DÁRCI KRVE? Stačí přijet naším svozovým autobusem na Transfuzní oddělení Nemocnice ČB a zde podstoupit lékařské vyšetření. Na místě Vám je také možné potvrdit počet odběrů nebo omluvenku pro zaměstnavatele, případně vydat potvrzení pro příslušné zdaňovací období. Pro bližší informace kontaktujte Oblastní spolek ČČK PT e-mailem na prachatice@cervenykriz.eu, telefonicky na 724 367 840 nebo osobně každou středu od 8:00 do 16:00 na adrese Nemocniční 204, Prachatice (budova polikliniky).

 

 Zuzana Pelikánová 

 

 


 

 

 

Informace pro dárce krve – infekce COVID 19

 

•   Odložte odběry krve po návratu z jakéhokoliv území mimo ČR a dále i z uzavřených oblastí v ČR v rámci karanténních opatření na 28 dnů.

•   Odložte odběry krve při příznacích akutního onemocnění (teplota, kašel, celková nevolnost, průjem a podobně)

•   Odložte odběry při kontaktu s osobou, které byla nařízena v posledních 14 dnech karanténa hygienickou stanicí, či praktickým lékařem minimálně na 14 dnů po skončení karantény kontaktované

•   Nechoďte na odběry v doprovodu rodinných příslušníků zvláště dětí.

 

 

Při vstupu na stanici dárců krve:

•   Proveďte hned při vstupu na stanici dárců dezinfekci.

•   Pokud je to možné, mějte stále nasazený respirátor.

•   Vyplňte nově doplněk Dotazníku pro dárce krve s ohledem na infekci COVID-19.

•   Nechte si v šatně změřit teplotu (v případě zvýšené teploty vyčkejte instrukcí personálu).

•   Před vlastním odběrem si znovu dezinfikujte

 

Informace: Laboratorní vyšetření infekce COVID-19 se v rámci odběru nevyšetřuje. Přenos krví zatím nebyl prokázán. V případě dotazů prosím volejte na bezplatnou linku Transfuzního odd. 800603333.

 

Převzato z www.nemcb.cz


 

 

Dárcovství rekonvalescentní plazmy po prodělané infekci COVID-19  

 

       Při koronavirové infekci COVID-19 vytvářejí někteří lidé specifické obranné protilátky proti tomuto virovému onemocnění. Nejvyšší koncentrace protilátek bývá u těch, kteří v souvislosti s onemocněním měli vysoké horečky nebo byli s tímto onemocněním hospitalizováni. Tranfuze  rekonvalescentní plazmy s protilátkami akutně nemocným COVID-19 je jednou z účinných léčebných metod.

 

Předpoklady pro dárcovství rekonvalescentní plazmy

•   Úplná úzdrava po onemocnění COVID -19 s nejméně 14 denním odstupem po skončení onemocnění  ev. ukončení izolace

•   Věk 18-60 let, tělesná hmotnost nejméně 50 kg a více

•   Trvalý pobyt v ČR, platné zdravotní pojištění

•   Vhodní jsou muži, kteří nikdy nedostali transfuzi krve, a ženy, které nikdy nebyly těhotné a nikdy nedostaly krevní transfuzi

•   Celkově dobrý zdravotní stav

 

 

Co vylučuje dárcovství rekonvalescentní plazmy

•   Dlouhodobá onemocnění vyžadují trvalou léčbu (např. onemocnění srdce, jater, ledvin, pohybového ústrojí a látkové přeměny – těžká cukrovka) 

•   Invazivní výkon v posledních 6 měsících (operace, endoskopická a artroskopická vyšetření)

•   Pozitivní test na HIV, virové hepatitidy

•   Rizikový životní styl (muži mající sex s muži, užívání drog, rizikový sex nebo sex za úplatu)

 

 

Postup při darování rekonvalescentní plazmy

 

       Pokud splňujete výše uvedená kritéria pro darování plazmy, bude Vám na stanici dárců Transfuzního oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., nejprve proveden laboratorní odběr. Tímto odběrem zjistíme, zda máte protilátky proti COVID- 19, a také hodnoty pro vlastní odběry plazmy (vyšetření krevního obrazu, krevní skupiny, hladiny krevních bílkovin). Jakmile budou známy výsledky vyšetření, budete stanicí dárců konkrétně vyzváni k vlastnímu odběru plazmy, který je možný provést jako:

•   prostý odběr plné krve ze žíly

•   přístrojový odběr pouze plazmy ze žíly- tzv. plazmafereza

 

 

Vhodný typ odběru Vám dle Vašeho celkového stavu nabídne lékař Transfuzního oddělení.

 

Pokud možnost darování rekonvalescentní plazmy zvažujete, obraťte se prosím na Transfuzní oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.

 

tel.: 387 873 333 – 35

bezplatná tel. linka: 800 603 333

e-mail:  odbery@nemcb.cz

Převzato z www.nemcb.cz

 

 

 {gallery}Jitka/rok2021/leden/plazma{/gallery}

 

{jcomments off}