Letní speciál z australského chmele

pivovarlogo

 

Strakonický pivovar vaří Letní speciál, poprvé z australského chmele

 

 

 

       Sládek strakonického pivovaru Vlastimil Matej založil dnes (13.dubna 2021) první letošní várku speciálního piva s názvem Dudák Letní. Podle Mateje půjde o nefiltrované, lehké, světlé pivo s výrazným chmelovým aroma, s obsahem alkoholu 3,0 % obj. Podobné pivo vařil sládek již loni a co se ohlasů i prodeje týká, bylo velice úspěšné.

 

       „Dudák Letní je lehké pivo na léto, ale se zajímavou chutí a intenzivní hořkostí, což se nám soudě dle zájmu o něj v loňském roce podařilo. Letos bychom loňský úspěch rádi překonali a uvařili várky dvě. Pivo teď stráví 10 hodin na varně, následně bude jeden týden kvasit v otevřených kádích na spilce a do konce května bude zrát v ležáckém tanku v našich sklepích. Těším se, že ho budu chodit každý den degustovat,“ uvádí sládek Matej. Stejně jako loni používá při vaření  čistě zahraniční chmel.

 

       „Jedná se o německý chmel Mandarina Bavaria, anglický Fuggles a nově i australský chmel Enigma. Výsledné aroma díky použitému chmelu Mandarina Bavaria připomíná citrusy a mandarinky,“ uvádí Matej.

 

       „Je to pivo, které by mělo v horkých letních dnech osvěžit a zároveň je díky použití zahraničních chmelů svou hořkostí speciální,“ dodává sládek s tím, že prodávat se začne v poslední květnové dekádě. Chmel bude do piva opět přidaný i ve studené fázi ležení, tedy na poslední chvíli, aby vynikla jeho původní chuť.

 

       Prodávat se bude samozřejmě v sudech, k tomu litrových lahvích s patentním uzávěrem a nově také v klasických půllitrových lahvích, kam se bude stáčet filtrované pivo. „O Velikonocích mělo velký úspěch dárkové balení po třech čirých třetinkových lahvích, které se zcela vyprodaly. V podobném balení chceme pivo prodávat i tentokrát,“ uvádí ředitel pivovaru Dušan Krankus. Dudák Letní bude opět v prodeji v obchodní síti COOP, aby bylo v nabídce co největšímu množství zákazníků. Stejně jako v loňském roce ho bohužel nebude možné ochutnat na tradiční Pivovarské pouti, kde mívaly strakonické letní speciály svou premiéru. V pořadí 21. Pivovarská pouť byla kvůli současné situaci znovu zrušená.

 

 

sladek

 

Mgr. Pavel Pechoušek
pracovník PR,
733 671784 

 


{jcomments off}