Ve Volarech je nejvíc Covid pozitivních od začátku pandemie

Koronavirová pandemie v České republice v posledních dnech a týdnech konečně výrazněji slábne, v průměru je na každých 100 tisíc obyvatel nakaženo za posledních 7 dní 156 obyvatel. Bohužel zcela opačný trend je ve Volarech.

 

Dle údajů ministerstva zdravotnictví se nakazilo ve Volarech za posledních 7 dní 28 obyvatel, to je v přepočtu 739 obyvatel na 100 tisíc, což je téměř 5x horší údaj než celorepublikový průměr! Volary tak patří mezi 3% nejzasaženějších obcí v republice. 

 

Čím je to způsobeno? Nedodržují se proti pandemická opatření ve Volarech víc než jinde v republice? Nelze si nevšimnout , že obyvatelé Volar ve městě v naprosté většině nenosí respirátory. Ani ne desetina obyvatel odhadem vládní nařízení dodržuje. Na autobusovém nádraží se nejen nenosí roušky či respirátory, ale nedodržují se ani rozestupy. V některých firmách se respirátory nenosí ani ve vnitřních prostorách. 

 

Přírůstky nakažených jsou v posledních dnech srovnatelné s Prachaticemi, kde ale žije 3x více obyvatel než ve Volarech. Například 27. dubna hlásí Volary 7 nových případů, v Prachaticích 6. 

 

Situace ve Volarech je tak na konci dubna 2021 nejhorší za celou dobu pandémie. Naštěstí naprostá většina nakažených spadá do kategorie pod 65 let a to s velkou pravděpodobností díky tomu, že starší občané jsou ve většině případů již naočkováni minimálně první dávkou vakcíny.

 

Doufejme, že se situace ve Volarech zlepší v nejbližších dnech, je ale nutné, aby k tomu svou zodpovědností přispěl každý občan města. 

 

Počet nakažených v nejzasaženějších okresech ČR za posledních 7 dní na 100 tisíc obyvatel k 28.4.2021:

1 Zlín 332
2 Vsetín 276
3 České Budějovice 260
4 Prachatice 253

zdroj dat: mobilnirozhlas.czmzcr.cz

(ir)