vodaci

Na Vltavu se chystá 20 tisíc lidí

 

Na Vltavu se najednou chystá 20 tisíc lidí, Ingetour žádá vodáky, aby zvolili raději jiný termín

 

 

       Až 20.000 tisíc vodáků si chce v prvním červencovém týdnu sjet naši nejoblíbenější řeku – Vltavu. Pavel Kolouch – manažer Ingetour – největší půjčovny lodí na Vltavě tuší velké zácpy a snaží se zájemce o splutí motivovat k tomu, aby vodáci na Vltavu přijeli v jiný prázdninový týden, kdy tu bude volněji.

 

 

       „Podle zkušeností z předchozích let a aktuálně velkého zájmu se dá čekat, že během čtyřech dní v prvním červencovém týdnu Vltavu spluje až 20.000 lidí a to je moc. Ano, snažíme se vodákům doporučit jiný termín. Vysvětlujeme, že jiný termín pro ně bude vhodnější. Například, ten týden po svátcích je na Vltavě relativně klid a pohoda,“ uvádí Pavel Kolouch. „Vodácká sezóna je od minulého víkendu v plném proudu. Na Vltavu se vrátily školní kurzy a výlety, víkendové slunečné počasí přitáhlo mnoho vodáků. A to nejen z blízkého okolí , ale například i ze Severní Moravy. Odhaduji, že Vltavu sjelo během víkendu asi 5000 lidí,“ uvádí Pavel Kolouch.vodaci

 

       I díky dobré předpovědi počasí to byl stejný zájem jako před pandemií. „Mám pocit, že se vodáci chovají stejně jako před pandemií. Snaží se zapomenout na různá omezení a užívají si pobytu v přírodě,“ uvádí Kolouch. Chybí zde ale zatím cizinci. Především Němci, Rakušané a Holanďani. „Počet cizinců výrazně klesl. Odhadoval bych, že letos zatím přijelo asi 10 procent cizinců oproti minulým létům. Vše dorovnali tuzemští turisté,“ uvádí Kolouch. Vltava je tuzemský fenomén, je výjimečná tím, že je díky lipenské přehradě celoročně splavná a téměř všechny jezy na úseku Vyšší Brod – Boršov jsou sjízdné. Což bohužel u jiných českých řek v žádném případě není pravidlo.

 

 

       Za téměř 30 let, kdy se společnost Ingetour na Vltavě úspěšně podniká, zde vznikla kvalitní infrastruktura, která v republikovém měřítku nemá srovnání. „Odhaduji, že Vltavu sjelo za poslední dva víkendy okolo 5000 lidí. Jde o velký fenomén, vodáctví už dávno není to co za našeho mládí, kdy nefungovaly půjčovny. Dnes je vše klientovi naservírované na zlatém podnose. Stačí přijet úplně bez vybavení a všechno si půjčíte, loď, pádlo, vestu, sudy na bagáž, obaly na mobily. Sjedete řeku, kde vše odevzdáte a autobus vás dopraví zpět do místa startu. A Ingetour, náš člen, v tomto servisu vyniká,” uvádí Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o propagaci turistické oblasti Lipenska od Stožce po Rožmberk.

 

 

       Společnost Ingetour na Vltavě provozuje pět kempů – Pod Hrází ve Vyšším Brodě, Pod Jezem v Rožmberku, U Fíka v Nahořanech, Vltavan v Českém Krumlově a tábořiště v Lenoře. Díky Ingetour vzniká mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou dokonalá infrastruktura. „Naše společnost zajišťuje našim klientům převoz bagáže, vodáckými busy převáží klienty nebo pouze řidiče k místu startu. V našich loděnicích nabízí odstavná parkoviště,“ říká Pavel Kolouch. Ingetour aktuálně zaměstnává 100 lidí a k tomu dalších 200 zkušených brigádníků. Největším bonusem Ingetour pro vodáky je celodenní provoz osmi, strategicky situovaných a navzájem propojených loděnic. Klienti si tak nemusí předem domlouvat přesný čas půjčení lodí a jejich předání v cíli. „Prostě jen přijedou, nechají nám loď nebo si jí vyzvednou a mohou odjet,“ uzavírá Kolouch.

 

 

Foto: archiv Turistického spolku Lipenska
TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Mgr. Pavel Pechoušek MBA 

 

 


{jcomments off}