Potápěčské safari Rudé moře

  

Potápěčské safari Rudé moře – Daedalus – 23. – 30.10.2021

 

 

       V sobotu jsme se vrátili z potápěčského safari. Sice úplně nesplnilo naše očekávání, kdy jsme na rifu Daedalus viděli pouze dva kladivouny a tři dlouhoploutvé žraloky. Bohužel byli hluboko pod námi, nebo příliš daleko vzdáleni od objektivu kamery. Před pěti lety byla na této lokalitě početná populace kladivounů. Tenkrát jsem byl s kamerou mezi nimi a bylo jich více než padesát. I v tomto případě je patrné, jak se homo sapiens chová vůči přírodě. Dochází k nesmyslnému vybíjení těchto vrcholových predátorů a tím narušení celého podmořského ekosystému.

 

       Následkem oteplování a znečišťování oceánů dochází i k postupnému odumírání korálů. Když jsme před patnácti roky začali létat do Egypta za potápěním, tak v té době byly útesy plné života, krásně barevné. Dnes jsou místa, která jsou bílá, šedá a téměř bez života.

 

       Nejhezčí lokalitou byl rif Malahi, nádherné proplouvání labyrintem korálových chodeb a jeskyň, kde byla obrovská paleta barev a života.

 

       Poděkování patří všem členům naší výpravy a především pak Tomáši Kučerovi za perfektní výkon vedení skupiny pod hladinou.

 

Bohumil Kantor
Instruktor potápění UDI ** 

  {gallery}Jitka/rok2021/listopad/rude{/gallery}

 


{jcomments off}