Zimní běžkařská sezóna

 

Lipensko je připravené na zimní běžkařskou sezónu

 

 

       Lipensko má tratě na zimní běžkařskou sezónu připravené. Například členové lyžařského oddíl Atletiko Frymburk již na místech, kde v zimě bývají lyžařské tratě, vyřezávají náletové dřeviny a motorovými kosami vysekávají hůře přístupná místa. V prvním listopadovém týdnu se chystají provést závěrečné strojní mulčování tras na loukách v okolí Frymburka a dvě problematická místa budou bagrovat. Podle funkcionářů Atletiko Frymburk Luboše Krejzy a Martina Řezáče se tuto zimu změní i tamní lyžařské trasy, které leží v nadmořské výšce 740 – 980 m.n.m. „Po dohodě s nájemci pastvin mírně upravíme vedení tras na frymburských loukách. Běžkařské trasy tam budou po loňské zkoušce pravidelně upravovány až nad Moravický potok do nadmořské výšky 900 m.n.m.. Stopy tam jsou sice náchylnější na zafoukání větrem, ale jsou tam nádherné výhledy na frymburské údolíčko,“ popisují. „Vyřezali jsme náletové křoviny a motorovými kosami vysekali hůře přístupná místa technikou.c Nyní nás ještě čeká provést závěrečné strojní mulčování tras na loukách a úprava dvou problematičtějších míst bagrem. Rolba je plně oservisovaná a připravena na vyjetí.“

 

       Atletiko Frymburk se stará o 43 kilometrů strojově respektive rolbou upravovaných lyžařských stop pro klasický způsob běhu i bruslení. Částečně vedou po loukách a pastvinách nad Frymburkem v okolí Svatoniny Lhoty, z části po zalesněném hřebenu mezi Frymburkem a Lipnem a částečně po zamrzlém a zasněženém lipenském jezeru. „Ideální nástupní místa jsou u fotbalového hřiště ve Frymburku a na Lipně, kde se dá i pohodlně zaparkovat auto,“ dodávají funkcionáři frymburského Altletika. Na činnost finančně přispívá Městys Frymburk, pomáhá zde také rolba zapůjčená ze Skiareálu Lipno. „Na úpravě stop na frymburských loukách jsme s majiteli a nájemci pozemků již dohodnuti a dokončujeme zde podzimní přípravu,“ uvádí Luboš Krejza. Výhodou Frymburka je, že tu mají rolbu na gumových pásech, která je schopna upravit stopy i třeba pouze na 15 až 20 centimetrů vysoké sněhové pokrývce. „Odjeli jsme zde i tradiční závody na běžkách – Frymburská stopa, i když pouze individuálně. Byla koronakrize, všechna ubytovací zařízení nuceně uzavřena, ale přesto bylo parkoviště na nástupním místě ve Frymburku každý den plně obsazeno návštěvníky z našeho regionu. Na Svatoníně Lhotě jsme proto zřídili alespoň samoobslužný bar s čajem, svařákem a tatrankami. Druhá polovina zimy byla bohužel na Šumavě příliš teplá a stopy se od druhé poloviny února již upravit nedaly,“ shrnuje Krejza. Jako každou zimu mají v Horní Plané připravené dvě vlastní rolby, které upravují běžecké stopy o celkové délce cca 23 kilometrů. „Pokud to sněhové podmínky dovolí, pokrýváme stopami pro klasiku území od Hůrky po Horní Planou, včetně „přírodního stadionu“ v Jelmu s krásnými okruhy a téměř samoobslužným občerstvením. Za hezkého počasí lze spatřit Sluncem zalité údolí jezera a na obzoru zasněžené Alpy,“ uvádí Jiří Hůlka, starosta Horní Plané. Nástupní místa jsou označena jednotným značením a mapy tras je možné získat na stránkách hornoplánského infocentra www.sumava-lipno.eu.

 

       Na pravém břehu jezera v katastru obce Nová Pec jsou udržovány stopy podél Schwarzenberského kanálu až na Zadní Zvonkovou s napojením do rakouského běžkařského areálu Schöneben. Připraveni jsou i v Nové Peci. Trasy jsou uklizeny a rolba plně servisována a připravena k úpravě stop. „Samozřejmě vše závisí na letošní sněhové nadílce. Jako každý rok jsme připraveni uspořádat běžkařské závody – Šumavskou 30, která se ovšem kvůli nedostatku sněhu v minulých čtyřech letech nemohla konat. Tuto sezónu vychází na termín v sobotu 5. února 2022,“ uvádí starosta Nové Pece Martin Hrbek.

 

       Co se počasí týká, tak všichni na Lipensku doufají, že podmínky, které nabídla kvalitní loňská zima 2020/2021 se letos ještě vylepší. “Ačkoli cestovní ruch na Lipensku loni v zimě svíral koronavirus, tak v první polovině zimy byly sněhové podmínky na velmi dobré úrovni a lyžařské stopy byly kvalitní. Od Stožce po Přední Výtoň jsme měli najeto až 120 kilometrů běžkařských stop, které byly doslova plné lidí. Díky práci obcí a dobrovolníků je Lipensko i letos na zimu výborně připravené. Co bylo možné v rámci příprav udělat, je hotové a nyní zbývá jen se modlit, aby bylo opět dost sněhu a aby nás zase nějaká vládní omezení kvůli koronaviru nenachala ve štychu,” uzavřel Jiří Mánek, předseda Turistického spolu Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu na Lipensku od Stožce po Rožmberk.  

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Mgr. Pavel Pechoušek MBA

  {gallery}Jitka/rok2021/listopad/lipno{/gallery}

 


{jcomments off}