Sváteční speciály z pivovaru Dudák

Sváteční speciály z pivovaru Dudák jsou stále oblíbenější, proto tu uvařili dvojnásobné množství vánočního piva Strakonice

 

 

       Obliba speciálů z pivovaru Dudák roste. I z tohoto důvodu sládek Vlastimil Matej uvařil pro letošní konec roku 250 hektolitrů Svátečního speciálu, což je dvojnásobné množství vánočního piva než loni. Pro zajímavost Letní speciál, který se prodával v červenci a srpnu 2021 se stal dokonce nejúspěšnějším speciálem v dějinách strakonického pivovaru a prodalo se ho kolem 550 hektolitrů. „V letošním roce jsme uvařili dvě várky vánočního speciálu. Loni byl o něj takový zájem, že ještě před koncem Vánoc došlo k jeho vyprodání a to vzehnani některých druzích balení. A proto uvažujete-li o našem speciálu jako vánočním dárku, doporučujeme přijít na naší pivovarskou prodejnu a případně i jiná odběrová místa včas,“ uvádí Matej. Speciál je uvařený tradičně z dominantního sladu plzeňského typu a třech pražených sladů z německé sladovny Weyermann v Bambergu – Carared, Carabelge a Carabohemian a také z ovesného sladu ze sladovny Simpsons na anglicko-skotské hranici.

 

 

       Podle sládka Mateje dává tato kombinace pivu krásnou jantarovou barvu, lehce praženou chuť doprovázenou lahodnou sametovostí. Jeho stupňovitost je 14,2% EPM a spolu s 5,8% alkoholu se jedná o poměrně hutnou kombinaci pro sváteční příležitosti. „Příjemnou hořkost tomuto pěti sladovému speciálu dodávají české odrůdy chmele Rubín, Harmonie a Blues. Odrůdy Rubín a Blues jsme v našem pivovaru použili vůbec poprvé, přičemž druhá z nich je teprve nedávno vyšlechtěná a charakteristická svou ovocnou až kořeněnou vůní,“ uvádí Matej. Zakoupit ho bude možné v nefiltrované podobě v sudech, 1l lahvích a 2l džbáncích. Filtrovaný speciál bude připravený v 0,5 l lahvích a dárkových balení v třetinkových lahvích. Jako první ho měli možnost ochutnat ti, kteří se v pondělí ve strakonické nemocnici očkovali třetí dávkou vakcíny proti covidu.

 

 

       „Naše společnost tím chtěla vyjádřit názor, že přínos vakcíny, zejména pro ohroženou skupinu seniorů, je v tuto chvíli, se současnými poznatky, neoddiskutovatelný. Možná, pokud by tato skupina byla proočkovaná daleko dříve a ve vyšším počtu, nemuseli jsme mít dnes plné nemocnice a vyčerpané zdravotníky. Nemuseli by být opět různá omezení a restrikce, které vždy těžce postihnou, zejména obor gastronomie. Opět se ruší vánoční, firemní večírky, plesy a restauratéři tomu všemu mohou akorát přihlížet, už druhý rok po sobě,“ uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus. Sváteční speciál letos slavnostně požehnal strakonický farář Roman Dvořák společně s otužilci ze strakonického klubu TJ Fezko. Zvýšený prodej speciálů alespoň částečně zlepšuje prodej pivovaru, který stejně jako všechny v pivovarnickém segmentu negativně poznamenala pandemie. „Výstav pivovaru rostl před pandemií jak v roce 2018, tak v roce 2019. Pandemie a s tím související vládní opatření měly za následek výrazný pokles výstavu, jak v roce 2020, tak i tomto roce 2021. Letošní pokles je v porovnání s rokem 2019, který byl poslední bez omezení odhadován na 18 %. To samozřejmě souvisí i s tržbami, kde je odhadovaný pokles 22 % taktéž oproti roku 2019. Vyšší procento poklesu v tržbách je způsobeno větším poklesem v tržbách za sudové pivo. Poměr sudového piva oproti lahvovému, byl před pandemií 63 % sudy – 37 % lahve. Aktuální poměr v roce 2021 je 48 % sudy – 52 % lahve,“ uvedl obchodní ředitel Martin Man.

 

 

       Strakonický pivovar plánuje v následujícím roce investice přesahující 12 milionů korun, což je nejvíce za posledních pět let. Největší investicí pro příští rok bude rekonstrukce scezovací kádě, která byla odložena kvůli koronavirové pandemii. Pivovarští počítají s částkou kolem 7.000.000 korun. Pivovar má dále v plánu menší investice – například nákup nového rozvozového auta, stavební úpravy budov apod. celkově půjde o další minimálně čtyři miliony korun.

 

 

 

Pavel Pechoušek 

vanoce

 

 


{jcomments off}