Stockholmský syndrom na ministerstvech?

rekons

 

 STOCKHOLMSKÝ SYNDROM NA MINISTERSTVECH? SEZNAMTE SE, VENDOR LOCK-IN

 

 

      Ano, tak trochu se může zdát, že nám tento fenomén přerostl i do státní správy. Věděli jste, že 365 úřadů v Česku je podle odhadů partnerské organizace Datlab uzamčených v pasti, kdy musí odebírat služby pouze od jediného dodavatele? Nejčastěji se tomu tak děje ve státních IT službách, kde je až 53 % finančních prostředků vyplaceno bez reálné soutěže. Ročně jde o 8, 5 miliard korun. A ačkoliv se jedná v této oblasti o v zásadě přirozeně se vyskytující jev, není žádoucí se ho úplně zbavit. Jen ho korigovat a držet v únosných mezích. Jak ale poznat, kdy už nám přerůstá přes hlavu?  

 

 rekon1

 

rekon2

 

————————————————————————————————————————————-

 

 

       Pořád ta stejná pohádka… ochrana whistleblowerů

 

      Za sedmero horami a sedmero řekami jistý ministr spravedlnosti Blažek napsal horší návrh zákona než jeho předchůdkyně ministryně Benešová. Nový návrh ale bohužel komplikovaně definuje, co mohou a nemohou whistlebloweři oznámit. Takže možná s výjimkou právníků neoznámí nikdo nic. Oznamovatele korupce de facto nechrání. Bez nich bychom ale například neodhalili kauzu Dozimetr, a proto je jejich ochrana velmi důležitá. Nehledě na to, že tento zákon měl být dle směrnice EU přijat již v prosinci 2021. Doufáme, že ještě nezazvonil zvonec, protože pohádky podle nás zdaleka není konec. Více zde…

 

————————————————————————————————————————————-

 

 

„Lide československý. Tvůj odvěký sen se stal skutkem…“

 

       Naše iniciativa Síť k ochraně demokracie brání ústavnost a lidská práva před hrozbami všeho druhu. V tématech důležitých pro fungování demokracie zapojuje občanskou společnost a experty napříč republikou i názorovým spektrem. Zajišťuje, aby jejich hlas a zkušenosti byly více slyšet – a český stát je efektivně využíval.

 

       Česká občanská společnost je skvělým zdrojem zkušeností z různých oblastí života napříč regiony a byla by škoda tohoto potenciálu nevyužít. Demokracie, která nenaslouchá, totiž selhává ve svém základním poslání. Na dialogu státu s veřejností stojí nejen spokojenost občanů, ale také jejich důvěra v demokracii.

 

rekon3

     

V roce 1918 lidé pravděpodobně žili jinými tématy, ale základní pilíře a hodnoty demokracie oslavujeme stejně tak i dnes.

Navštívit web Sítě k ochraně demokracie.

 

————————————————————————————————————————————-

 

My to za vás v té Sněmovně vyřešíme

 

Víme, jak to ve Sněmovně funguje, často ji navštěvujeme a lobbujeme tam za lepší a chytřejší zákony. Podpoř naši práci, má smysl.

 

rekon4

 

————————————————————————————————————————————-

 

Vojtěch Jaroněk
komunikační specialista

 


{jcomments off}