Finanční výbor


Finanční výbor

 

 

       Zastupitelstvo města ustanovuje ze zákona o obcích Finanční a Kontrolní výbor. Podle tohoto zákona musí být předseda tohoto výboru členem zastupitelstva. Jeho i ostatní členy výboru navrhují jednotlivé strany či uskupení, které byly do zastupitelstva města zvoleny. Do Finančního výboru byli zastupiteli jednohlasně zvoleni zástupci za KDU-ČSL, Jihočeši 2012, Nevihnutí, ČSSD a ODS. Tři ze členů jsou zároveň v zastupitelstvu.

 

      Finanční výbor kontroluje hospodaření města a nepřísluší mu komentovat, či dokonce rozporovat rozhodnutí rady města nebo zastupitelstva a doporučovat zastupitelům, jak mají hlasovat. Na jednání výboru jsme mimo jiné probírali návrh rozpočtu města na rok 2023 z hlediska celkových příjmů a výdajů, zadluženosti města a nikdo z členů neměl z těchto hledisek k rozpočtu připomínky. Neměl je ani pan Dvořák coby člen Finančního výboru.

 

      Jako člen zastupitelstva má ale úplně jinou úlohu i pravomoci. Zastupitel rozhoduje o tom, kolik peněz dá město na sport, na kulturu, kolik bude stát voda, odpady, nájemné, jaké investiční akce budě město financovat.

 

      Jako předseda Finančního výboru jsem cítil potřebu vysvětlit, proč nemusí mít člen FV k rozpočtu připomínky, ale jako zastupitel nemusí se všemi jednotlivými návrhy souhlasit a rozpočet podpořit.

 

S. Hlava


{jcomments off}