Volarští si připlatí za vodu

V pondělí 14. prosince 2015 se uskutečnilo poslední letošní zasedání městského zastupitelstva. Jedním z hlavních bodů programu bylo projednání ceny vodného a stočného pro následující rok 2016.

 

Za poslední čtyři roky nebyla cena vody ve Volarech upravena. V průběhu každého roku jsou nutné investice, které jsou hrazeny z nájemného a nezatěžují tak rozpočet města. Jak bylo na zasedání zastupitelstva města Volar zmíněno, je potřeba  zajistit do budoucna více finančních prostředků, aby bylo možné uskutečnit další investice, které by z nájemného nešlo pokrýt.

 

Zastupitelé měli na stole dvě varianty, po krátké diskuzi jednohlasně odhlasovali vyšší zdražení a to tak, že cena vodného se zvedne o 4 Kč (bez DPH) a cena stočného se zvedne o 2 Kč (bez DPH). Výsledná cena tak stoupne o 6,90 Kč s DPH na 67,21 Kč za kubík ze současných 60,30 Kč. Při průměrné spotřebě 35 kubíků na osobu a rok jde o roční navýšení 242 Kč na jednoho obyvatele.

 

Díky zvýšení ceny vodného a stočného město Volary obdrží na nájemném ročně o 765 tisíc víc, které bude moci nainvestovat do oprav či modernizace vodohospodářského majetku. 

 

I přes zdražení o 11% je cena vody ve Volarech nižší než v okolních městech, v Prachaticích stojí vodné a stočné dohromady 80,80 Kč/m3, v Horní Plané 85,15 Kč/m3 nebo ve Vimperku 75,65 Kč/m3 (všechny ceny včetně DPH).

 

(ir)