Novoroční pátrací akce

Noční pátrací akci v prvních hodinách nového roku v okolí Železné Rudy mají za sebou členové šumavské Horské služby i příslušníci Policie ČR.

 

Mladý hoch se ztratil svým kamarádům kolem jedné hodiny v noci na sjezdovce Samoty. „Je to oblíbené místo pro sledování novoročních ohňostrojů. Podle našich informací mladíka kamarádi naposled viděli, jak pobíhá kolem, pak se najednou ztratil a po chvilce zjistili, že i jeho mobilní telefon je nedostupný,“ uvedl Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava. Sám byl na místě kolem čtvrt na tři, tedy asi pět minut poté, co jeden z party nahlásil, že kamaráda už víc jak hodinu pohřešují.

 

„Do tří hodin jsem neúspěšně prohledával sjezdovou trať a přilehlé lokality. Pak jsem požádal o součinnost další kolegy a sestavil pátrací tým s jedním psovodem a několika terénními vozidly,“ popsal zahájení větší pátrací akce Martin Kocum s tím, že spolu se záchranáři HS se do hledání zmizelého mladíka zapojili i policisté s jejich psovodem. Ti prohledávali především samotnou Železnou Rudu a všechna otevřená restaurační zařízení. Nebyli úspěšní a stejně tak členové HS, kteří se pustili do prohledávání horského terénu.

 

Vzhledem k tomu, že všechny dostupné lokality byly propátrány pečlivě a přesto bez výsledku, měli záchranáři obavy, zda hoch někde neleží v bezvědomí, promrzlý a v ohrožení života. „Až v 6:20 jsem mladíka náhodou objevil, když přímo přede mnou vyšel z nějakého domu. Uvedl, že ani neví, jak se do něj v noci dostal. Prý přespal na chodbě,“ doplnil Martin Kocum. Mladíka naložil a odvezl na místní stanici Policie ČR a poté i do jeho ubytovacího zařízení, kde jej předal rodině.

 

„V podstatě každý Silvestr či Nový rok řešíme něco podobného. Na vině je vždy nedbalost k zásadám bezpečnosti na horách. Dnešní akce dopadla naštěstí příznivě, ale to se příště stát nemusí,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

 

(tzhsčr)

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu