Hřebeny hlásí skoro metr sněhu

Milovníci sněhu se konečně dočkali. Nad Šumavou se roztrhla v posledních dnech sněhová peřina a hlavně hřebenové partie doslova zasypal sníh. Z dat, která máme k dispozici nejvyšší sněhovou pokrývku hlásil ráno Plechý a to bez 6 centimetrů metr sněhu. V neděli 10. ledna zde sněhová pokrývka dosahovala jen 19 cm, během 4 dnů tak připadlo tři čtvrtě metru sněhu. Na Bučině jsme mohli díky webkameře sledovat prakticky on-line přírůstky sněhu, 14. ledna ráno tam leželo 75 cm sněhu, přitom 10. ledna pouhých 14 cm. Připadlo zde tak 61 cm během pár desítek hodin. Tři kilomery od Bučiny, v německé příhraniční obci Finsterau, naměřil náš spolupracovník 54 cm sněhu. Půlmetrovou peřinu hlásí například Modrava nebo Prášily. Na nedaleké Javoří pile je vrstva sněhu 60 cm, na Gsengetu leží dle informací IS Prášily 65 cm. Pozadu nezůstávají ani České Žleby s 54 cm.

 

Němečtí meteorologové naměřili na vrcholu Velký Javor vrstvu sněhu 70 cm. Naopak podhůří Šumavy díky závětří na sněhovou pokrývku stále čeká, v Prachaticích se drží 1 cm sněhu jen v nejvyšších částech města, do 2 cm sněhu hlásí Vimperk.

 

V dalších dnech nás čeká ochlazení a další sněžení, které přinese sníh tentokrát i do podhůří Šumavy. Noční teploty budou při vyjasnění v následujích dnech klesat hluboko pod bod bod mrazu, dočkáme se tak teplot i kolem -15°C, na vyhlášených mrazových kotlinách by mohly při jasné obloze a uklidnění větru dosáhnout minima hodnot i kolem -30°C.

 

14. leden 2016 v Českých Žlebech:

 

 

14. leden 2016 na Kvildě: 

 

 

Aktualizovano o exkluzivní fotografie Karla Valtra  z Poledniku 14.1.2015 

výška sněhové pokrývky na sněhotyči www.sumava.eu ve spolupráci s CHMU : 106cm

 

kv1

kv2

 

zdroj: finsterau.de, wetteronline.de, ČHMÚ, IS Prášily a vlastní měření

text (ir) foto (mr) foto Poledník (Karel Valtr)