Starší muž spadl pod rolbu

Pětašedesátiletý muž 18. ledna před polednem zřejmě uklouzl, když fotografoval jedoucí rolbu na běžecké trase mezi Horskou Kvildou a Filipovou hutí, a spadl pod vozidlo.

 

rolba

Podle našich informací rolbař okamžitě zastavil, zavolal na šumavský dispečink Horské služby a sám začal ihned s první pomocí. „Výzvu k zásahu jsme obdrželi v 11:21 a na místě nehody jsme byli během asi deseti minut. Ihned jsme převzali ošetřování a zjistili, že pán upadl pod zadní část rozjeté rolby, a to hlavou,“ popsal okolnosti zásahu a samotné nehody Miroslav Cinádr, zasahující člen Horské služby Šumava. Zraněný utrpěl mnohočetná tržná poranění obličeje i ostatních částí hlavy, jinak zřejmě další poranění neměl. Podle rolbaře byl ovšem krátce v bezvědomí a pravděpodobně zároveň utrpěl otřes mozku.

 rolba2

„Také ztratil dost krve. Vlivem těchto okolností byl silně neklidný, takže ošetření ran bylo náročné. K nehodě ale dorazili i členové Informační a strážní služby NP Šumava, kteří nám s pacientem pomohli,“ doplnil Miroslav Cinádr. Vzhledem k silnému pokrytí krvácejících ran nemohli záchranáři zraněnému nasadit krční límec. Proto mu hlavu zafixovali až do vakuové matrace a naložili na saně za sněžný skútr. Poté následoval transport na Horskou Kvildu. Sem také dorazili povolaní zdravotníci a též vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní. Jeho posádka si pacienta převzala, stabilizovala a převezla následně do nemocnice k dalšímu ošetření.

 

„V těchto dnech stále přibývá další sníh a na veřejných komunikacích, běžkařských tratích i sjezdovkách se pohybuje větší počet technických vozidel. Doporučuji proto všem pěším i na lyžích zvýšenou opatrnost,“ varoval návštěvníky pohoří Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že toto varování se samozřejmě netýká jen jmenovaných, ale také automobilistů či rekreantů na terénních čtyřkolkách.

 

(tzhsčr)

{jcomments off}