Těžký úraz chlapce na Zadově

Čtrnáctiletý účastník školního lyžařského kursu 28. ledna odpoledne zřejmě nezvládl jízdu na sjezdové trati na Zadově a těžce se zranil.

 

Nehoda se stala kolem půl čtvrté, a jak k ní došlo, není jasné, protože se odehrála v tu chvíli beze svědků. „Krátce poté na místo dojela chlapcova učitelka a ihned zavolala pomoc. My jsme se k němu dostali velmi rychle a zjistili jsme, že hoch asi v plné jízdě narazil do zasněžovacího děla. Náraz musel být skutečně prudký, protože tato technika má ochranný plot, který byl poškozen“ popsal okolnosti nehody Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že chlapec měl přilbu, ale ta během nárazu do překážky odlétla několik metrů stranou. Následkem nárazu utrpěl mladý lyžař závažné poranění hlavy a pravděpodobně i poranění v břišní krajině.

 

„Jeho stav jsme telefonicky konzultovali s dispečinkem linky 155 a jeho pracovníci k nám poslali sanitní vůz. Poté vzhledem k povaze zranění povolali i vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic,“ doplnil Ondřej Zeman. Vrtulník však kvůli dešti a husté mlze nemohl na Zadov doletět. Záchranáři proto zraněného hocha předali posádce sanitky a ta jej převezla cca 10 kilometrů k obci Stachy. Zde už mohl vrtulník dosednout, letečtí záchranáři pacienta převzali a transportovali do budějovické nemocnice k dalšímu ošetření.

 

„Na šumavských sjezdovkách je vlivem současného počasí mokrý a těžký sníh, který vyžaduje značnou opatrnost při jízdě. Vzhledem k tomu, že pozítří začínají prázdniny a do hor se chystá větší množství dětí a méně zkušených lyžařů, doporučuji všem maximální opatrnost,“ důrazně varoval návštěvníky pohoří Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl, že aktuální informace o sněhové situaci a stavu sjezdových tratí najdou lyžaři na webových stránkách www.horskasluzba.cz.

 

 

(tzhsčr)