Masopustní veselí ve Vimperku

DSC 0025

 

DSC 0008

 

 

K tradicím masopustu patří  i masopustní průvod –  barevné rejdění masek za doprovodu hudby se hemžilo po návsích a náměstích, chodilo dům od domu, s hospodářem absolvovalo nezbytnou štamprličku a s hospodyní medvědí taneček (nebo jako dnes, ženichem a nevěstou). Patřilo se uctít  masky  a muzikanty tradičními  masopustními koblihami, nebo něčím obzvláště chutným. Poslední  tři dny hodování mezi dvěma postními dobami, tedy masopustní neděle, pondělí a úterý jsou zvány končiny, ostatky, fašank – nebo prostě přímo masopust.

 

DSC 0073

 

Součástí dnešních oslav masopustu je především právě tradiční průvod masek, při kterém, ač prostý jiných zvyků, bývá  pořádně veselo – stejně jako dnes ve Vimperku, kde masopust probíhal pod režijní taktovkou divadelního spolku Artego, SHŠ Bouček a Šísl bandu. ‘Neunikl’ žádný kolemjdoucí, o drobné příspěvky na masopustní večerní veselici nouze nebyla.

 

Masopust  končí v noci před Popeleční středou – v minulosti  se v tento den naposledy konzumovaly dobroty jako  mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka, oběd však už byl přísně postní (čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice, pečené brambory).

 

DSC 0112

DSC 0127

 

 

Poděkování za zdařilou akci si zaslouží všichni aktéři v krásných maskách i ostatní, kteří se o zdárný průběh a zakončení postarali. A samozřejmě všichni, kteří se neodmítli masopustního veselí, coby diváci, zúčastnit.

 

 

DSC 0157

 

Veselý masopustní vimperský průvod  na fotografiích Zdeňka FORMÁNKA:

{gallery}vimperk/2016/fotky_zdenek_formanek/unor/masopust_vimperk/{/gallery}

 

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na:  info@sumava.eu